Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 04.12.2017. 13:30

Dokapitalizacija Petrokemije doseći će razinu 450 milijuna kuna

Ova godina za Petrokemiju protekla je u znaku dokapitalizacije koja bi trebala odrediti njenu daljnju budućnost, a u nastavku pročitajte što o tome kaže sam predsjednik Uprave Đuro Popijač na godišnjem druženju s novinarima.

  • 707
  • 58
  • 0

Petrokemija je i ove godine organizirala druženje s novinarima gdje se prisutnima obratio predsjednik Uprave Đuro Popijač koji se osvrnuo na proteklu 2017. godinu, aktivnostima koje su napravili te koje će se tek napraviti u idućoj godini. Ova godina protekla je u znaku dokapitalizacije koja bi trebala odrediti njenu daljnju budućnost, a što o tome kaže sam predsjednik Uprave, pročitajte u nastavku.

Ova godina je bila izuzetno uzbudljiva i burna, proteklih nekoliko mjeseci smo intenzivno rješavali čitav niz nagomilanih problema, prijetećih rizika, početkom godine velik problem s eskalacijom nelikvidnosti, izrada programa restrukturiranja u dogovoru s Vladom i vlasnikom u kojem smjeru ići dalje provođenjem aktivnosti procesa dokapitalizacije. Cijelo ljeto pa do prije nekoliko dana imali smo tu niz tvrtki koje su radile dubinsko snimanje, sada smo pred dogovorima i završetkom tih aktivnosti gdje se već sljedećeg ponedjeljka održati izvanredna skupština gdje ćemo izvršiti poziv na dokapitalizaciju, nakon toga ide i završna faza samih aktivnosti i fizičke dokapitalizacije. Još je puno posla pred nama i odluka koje mora donijeti i sam vlasnik i Vlada RH, ali i partneri za koje očekujemo da će biti dio naše uspješne priče budućnosti.

Isporučili preko 1,2 milijuna tona mineralnog gnojiva

Što se tiče poslovnog dijela, mi smo za prvih 11 mjeseci isporučili više umjetnih gnojiva na tržište nego cijele prošle godine. Ovo je jedna teška godina, ali godina u kojoj je Petrokemija na tržište isporučila preko 1,2 milijuna tona mineralnog gnojiva. Ove godine smo uložili velike napore i zbog velikih promjena na tržištu zbog Agrokora i još nekih velikih igrača koji su, možemo reći, uređivali tržište Hrvatske, pa tako i tržište mineralnog gnojiva. Vratili smo se vrlo uspješno, danas imamo nekoliko, pa možda već i tisuću direktnih kupaca i korisnika naših proizvoda.

Naše gnojivo je najbolje, garantira uspješnu poljoprivrednu proizvodnju te moramo puno raditi na tome da hrvatski poljoprivrednik i dalje ima najkvalitetniji pristup prema mineralnim gnojivima Petrokemije.

Na hrvatsko tržište Petrokemija će prodati preko 300 tisuća tona mineralnog gnojiva ove godine, što je preko 70% učešća Petrokemijinih mineralnih gnojiva na tržištu Hrvatske. Cilj je da iduće godine to bude i više, oko 350 tisuća tona.

Naše gnojivo je najbolje, garantira uspješnu poljoprivrednu proizvodnju te moramo puno raditi na tome da hrvatski poljoprivrednik i dalje ima najkvalitetniji pristup prema mineralnim gnojivima Petrokemije.

Petrokemija i dalje regionalni lider

Isto tako, puno smo radili na regionalnim tržištima, što nam je i cilj pa smo izvezli više i u BiH, Srbiju, Sloveniju i Mađarsku. I dalje smo regionalni lider. Financijski problemi postoje i dalje. Oni su posljedica velikih problema nagomilanih iz prošlosti, a to je zapravo svrha i cilj zašto radimo ovu dokapitalizaciju koja mora biti i konačno rješenje za Petrokemiju.

U pregovorima se sužava krug budućih investitora

Dokapitalizacija je predviđena programom restrukturiranja u novcu. Moramo tako napraviti iz više razloga, potrebno je dići kapitaliziranost kompanije da bi dobila daha da može dalje dostizati pozitivne ekonomske efekte. Predviđena razina dokapitalizacije je 450 milijuna kuna, oko 75% vlasništva koje planiramo da uđe u portfelj budućih privatnih investitora.

Na novinarsko pitanje da li se tu radi o poznatim imenima poput INA-e, PPD-a i HEP-a, Popijač nije demantirao:

To je sve javno objavljeno, nemamo nikakvih novih informacija. Država će i dalje ostati na 25+1 posto vlasništva. Mi ćemo ići s otvorenim pozivom, ali u pregovorima se već sužava poznatiji krug budućih investitora, ističe Popijač.


Tagovi

Petrokemija Dokapitalizacija Đuro popijač Godišnje druženje 2017 Restrukturiranje Mineralno gnojivo


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]