Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 11.08.2017. 12:55

Dokad će najveći gubitnik biti hrvatski poljoprivrednik?

Zbog izmjene Pravilnika o inspekciji voća i povrća HPK je zatražila hitan sastanak s premijerom Plenkovićem!

Foto: Facebook/Hrvatska poljoprivredna komora
  • 2.696
  • 410
  • 0

Ministar poljoprvrede Tomislav Tolušić dobio je podršku Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske voćarske zajednice, Zajednice udruga hrvatskih povrćara i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji su zbog izmjene izmjene Pravilnika o inspekciji voća i povrća odnosno vraćanja cijene kontrole uvoza voća i povrća na 90 kuna, zatražili hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Smatramo da je ministar napravio dobar potez, jer naši proizvođači u sektoru voća i povrća u ovakvoj situaciji teško mogu proizvoditi. Kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete Republike Hrvatske i Europske unije. Ukazivali smo na taj problem i zato je ministar napravio pravilnik, koji je trebao omogućiti veću kontrolu voća i povrća i svega što ulazi u Hrvatsku", kazao je predsjednik HPK Mato Brlošić dodajući da imaju širu podršku udruga odnosno saveza udruga na nivou RH.

Kako je naglasio, tražit će da HPK dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola i analize tih kontrola.

"Na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država, pa tražimo Plenkovića da proizvođače voća i povrća već sljedeći tjedan primi, jer o ovoj temi imaju što za reći", kazao je Brlošić te zapitao: "Dokle će hrvatska poljoprivreda i hrvatski poljoprivrednik biti najveći gubitnik u proračunu? Sindikati za 2 do 3% u proračunu pripremaju štrajkove. Hrvatski seljak za 20% godišnje ima smanjena sredstva iz proračuna. I nikom ništa".

I dalje, zaključili su, stoje iza toga da je Tolušić napravio dobru stvar. Svi hrvatski poljoprivrednici, podsjetio je Brlošić, su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne.

Podrška Tolušiću i od mljekara

Podrška ministru stigla je i od udruge proizvođača mlijeka kao i člana izvršnog odbora OPG-ŽIVOT koje potpisuje predsjednik udruge mlijekara BPŽ-Ivan Klasnić.

Prenosimo je u cijelosti: "U ime udruge proizvođača mlijeka kao i člana izvršnog odbora OPG-ŽIVOT dajem punu podršku ministru poljoprivrede Tolušiću u borbi s "organiziranim kriminalom" koji smišljeno i uspješno do sada uništava hrvatsko selo i seljaka. Pozivam sve udruge, sve poljoprivredne proizvođače bez obzira o kojem vidu proizvodnje je riječ, a ujedno i same potrošače kojima je važno da znaju što jedu i piju i kojima je stalo do opstanka naše poljoprivrede da elektronskom poštom, dopisima, putem medija podrže jedinog ministra poljoprivrede od nezavisnosti RH koji zaista želi konačno uvesti reda u ovom sektoru.

Neshvatljivo mi je da sam premijer i ostale kolege iz vlade nisu stali u obranu ministra Tolušića. Da li ima logike da se RH kao punopravna članica EU pridržava evropskih direktiva, pravilnika, legislative i tko zna što još, a istovremeno dozvolimo uvoz robe koja ne podliježe propisima EK .Stoga vas još jedanput molim, podržimo čovjeka koji nama i našoj djeci želi osigurati, bolji, lakši i zdraviji život".

Foto: Facebook/Hrvatska poljoprivredna komora


Tagovi

HPK Pravilnik Kontrole Mato Brlošić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]