• Raspodjela zemljišta
  • 12.05.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Podgorač

Dok neke općine lome koplja oko poljoprivrednog zemljišta, u Podgoraču je sve jasno

Podgorački načelnik ističe kako u ovom procesu nije, niti će itko biti oštećen po pitanju podjele odnosno korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 4.164
  • 346
  • 0

Iako je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu u Hrvatskoj usvojen prije više od godinu dana, veliki je problem u njegovom nedovoljnom primjenjivanju u praksi. Dok se u većini jedinica lokalne samouprave, dakle gradovima i općinama, još lome koplja oko modela podjele državnog zamljišta, u Općini Podgorač kažu kako je situacija sa 4.000 hektara poljoprivredne površine na njenom podurčju sve jasno, odnosno da je podijeljena po jasno utvđenim kriterijima i uvjetima.

Procjenjuje se kako je Hrvatskoj između 800 tisuća i milijun hektara korisne poljoprivredne površine koja je novim zakonom dana na raspolaganje vijećima gradova i općina.

Odradit će se sve u zakonskom roku

"Mi smo svu zemlju koja je u funkciji koja se zatražila, dali smo na dvije godine po zakonu. Imali smo jednu izradu programa, sada smo imali izmjenu zbog povrata čestica, idemo u novu izmjenu i odradit ćemo sve u zakonskom roku", rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač.

Podgorački načelnik ističe i kako u ovom procesu nije niti će itko biti oštećen po pitanju podjele odnosno korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. Za tehničku provedbu ovog procesa angažirali su vanjsku ovlaštenu tvrtku iz Zagreba.

Zemljište je dobiveno u najam od dvije godine po jasno utvrđenim kriterijima. Svi koji su u prekršajima, bez obzira što oni plaćaju zemljište, s kontrolom ćemo to riješiti, kaže načelnik Đanić.


Tagovi

Općina Podgorač Poljoprivredno zemljište Zakon o poljoprivrednom zemljištu Raspodjela


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Smilje u Istri ? Kupio sam parcelu u Istri, 2300 m2, trenutno ju čistim od korova i slično pa razmiš... Pročitaj cijelu bilješku »