Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene pšenice
  • 01.12.2023. 16:30
  • Međimurska, Čakovec

Dogovarali cijene? Pokrenut je postupak protiv dva otkupljivača pšenice

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora lani je ukazao na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja sada je objavila rezultate provjere.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 7.629
  • 438
  • 1

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane. 

Pokrenut je, kažu, zbog postojanja indicija da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020. do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel, unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene, podnio im je 12. srpnja 2022. Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora. 

Ratari razočarani resornim ministarstvom, zbog cijene pšenice traže razgovor s premijerom

Provjera je provedena te AZTN navodi da je na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača u RH za razdoblje od 2019. do 2022., utvrđeno kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima, imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa (premium, I., II., III. i IV.) u 2020., 2021. i 2022. 

Također, proveli su i nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između navedenih poduzetnika nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika.

Najteži oblici ograničavanja tržišnog natjecanja

Pojašnjavaju pritom da se sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji djeluju na istoj razini proizvodnje odnosno distribucije, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju po svojoj vrsti najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja. 

Navode i da samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice, temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku.


Tagovi

AZTN Čakovečki mlinovi Tvornica stočne hrane Cijene pšenice Tržišno natjecanje Otkupne cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!