Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 12.07.2022. 13:55

Ratari razočarani resornim ministarstvom, zbog cijene pšenice traže razgovor s premijerom

Uništili su mljekare, tovljače svinja, peradare, sad smo na redu mi koji još imamo kakav-takav prihod, kaže P. Pranjić. A. Vrakić sastanak opisuje riječju "sramota", a M. Petir poziva AZTN da provjeri jesu li otkupljivači formirali kartel.

Foto: Maja Celing Celić
  • 6.619
  • 891
  • 0

"Da se pita otkupljivače, otkupna cijena pšenice bila bi kunu", ogorčeno kaže poznati ratar i član predsjedništva HPK, Antun Vrakić, nakon danas održanog razgovora u Ministarstvu poljoprivrede kojemu su uz proizvođače, nazočili i otkupljivači. 

Ništa konkretno, dodaje, nije dogovoreno. Razgovor je bio žustar, a posebice ih je pogodio izračun Ministarstva poljoprivrede o troškovima proizvodnje. Prema njima, on je bio 5.500 kuna po hektaru. 

"Kojih 5.500 kuna?! Sramota! Gdje je cijena nafte, gnojiva? Pa sigurno je kalkulacija i 8.000 kuna", naglašava dodajući da je očito da su na strani krupnog kapitala te prozvođači sada traže razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem jer ne odustaju od svojih zahtjeva za poštenijom i realnijom cijenom koja nikako nije dvije već barem 2,9 kn/kg. 

Nerealna i nepoštena cijena 

Ratari će mu iznijeti svoja stajališta sutra u Okučanima gdje, kako kaže, stiže cijela Vlada jer ovako - ne može. 

"Uništili su mljekare, tovljače svinja, peradare, sad smo na redu mi koji još imamo kakav-takav prihod", ogorčen je i predsjednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić koji drži da je ponuđena otkupna cijena nerealna i nepoštena. 

BDP u ratarstvu, dodaje, raste svake godine 3-5 posto, samodostatni smo u pšenici, suncokretu, kukuruzu i što se događa? "Sad i nama klip u kotače?!", pita nadležne. 

Svi otkupljivači rade i s repromaterijalom pa drži da bi bilo korektno od njih da su, primjerice, barem ponudili sljedeće: Tko da pšenicu za takve novce, dobit će ureu za 4 ili 5 kuna, a ne po 10 ili 12. 

"Onda bi Petar razmislio i rekao pa hajde, daje dobar rabat", slikovito opisuje dodajući da proizvođači sigurno neće odustati od svojih zahtjeva jer ne može se otkupljivati pšenicu po toj cijeni, a da je kilogram kruha 18 kuna. 

"U Srbiji koja nije članica EU i ima jeftinije inpute, s tim da ne kažem da i mi nemamo benefite - ratari izlaze traktorima na ulice jer odbijaju 2,50 - 2,60 kn/kg. Kod nas nude najmanje. Pa kako može biti da čovjek dotjera kombajn i da mu kaže, evo ti dvije kune?!", ogorčen je naglašavajući da teško da će domaći poljoprivrednici izaći na ulice jer su razočarani, izgubili su vjeru, situacija nije dobra.

Petir: AZTN treba provjeriti jesu li otkupljivači formirali kartel 

No, napominje da bi ih građani trebali podržati jer ako je već sada kilogram kruha 18 kuna, na jesen će biti 20 pa i više. A što će prije toga dati rataru?! 

"Inzistirat ćemo na razgovoru s premijerom jer to mora doći na višu razinu i nešto se mora učiniti. Ovo nije pošteno, gdje su burze? Prema kojim su to burzama formirane cijene?", pita Pranjić. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Zbog otkupa pšenice, prije nekoliko dana je i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula da bi "Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja trebala provjeriti jesu li otkupljivači formirali neki kartel koji na nelojalan način pritišće proizvođače". 

"Malo je neobično da su varirale od otkupljivača do otkupljivača, a da su onda svi jednoglasno ponudili istu cijenu. U tom smislu očekujem da i Ministarstvo i Vlada povedu politički dijalog s njima. Mislim da je to nužno u ovom trenutku", zaključila je Petir.  


Tagovi

Otkup pšenice Sastanak Antun Vrakić Petar Pranjić Premijer Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]