Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 28.11.2019. 16:30

Dodjela zemljišta će unaprijediti ili unazaditi poljoprivredu?

Mali poljoprivrednici tvrde kako se pogoduje velikima, dok veliki negoduju jer ostaju na milost i nemilost lokalnoj samoupravi

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 3.024
  • 269
  • 0

Natječaji za dodjelu poljoprivrednog zemljišta ovih su dana glavna tema među poljoprivrednicima. Mali poljoprivrednici tvrde kako se pogoduje velikima, dok veliki negoduju jer ostaju na milost i nemilost lokalnoj samoupravi. Hoće li podjela zemlje dovesti do unaprjeđivanja poljoprivredne proizvodnje ili dodatno unazaditi ovaj sektor?

Još od veljače 2018. godine novim se izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pokušava konačno uvesti više reda na hrvatske njive, da se što pravednije i svrsishodnije raspodijeli na korištenje državna zemlja. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak prilikom posjeta Slavoniji iskazao je uvjerenje kako se stvari ipak razvijaju u pravom smjeru.

Zaprimljeno 413 programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

"Ukupno je zaprimljeno 413 programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem od strane jedinice lokalne samouprave. Ministarstvo je izdalo suglasnost na njih 223, a to je obujam od preko 200 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. S druge strane, u ARKOD-u je 265 tisuća poljoprivrednog državnog zemljišta prijavljenog za potporu, tako da će ovaj zakon omogućiti dodatne površine za ostvarivanje potpore i za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom", rekao je Majdak.

Na jedinicama lokalne samouprave je odgovornost da zaštite dosadašnje posjednike koji su uredno ispunjavali zacrtane programe te ne bi trebalo biti razloga da one propišu manji maksimum u odnosu na površinu s kojom se do tada pravilno raspolagalo.

Četrnaest jedinica lokalne samouprave objavilo natječaje

"Četrnaest jedinica lokalne samouprave objavilo je natječaje, što je obujam od oko četiri tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je već omogućeno korisnicima za zakup odnosno prodaju. Ostale jedinice lokalne samouprave koje nisu, to će učiniti tijekom jeseni odnosno proljeća, a onih 200-tinjak kojima smo poslali program raspolaganja na dopunu i dodatna obrazloženja, rade na programima i očekujemo uskoro da i one dostave obnovljene programe Ministarstvu poljoprivrede na suglasnost", istaknuo je Majdak.

Prvobitni rok za provedbu propisa bio je 13. studenoga no kako bi se jedinicama lokalne samouprave omogućilo dovoljno vremena da donesu što kvalitetniju odluku, taj je rok produžen.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Tugomir Majdak Poljoprivredno zemljište Zakup Raspolaganje zemljištem JLS Dodjela zemljišta


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]