Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH: Reformirati reformu MP!
  • 19.05.2014. 11:55

Dodatni milijuni za male i srednje OPG-ove?!

Ukoliko MP prihvati prijedlog Udruge OPGH "Život", prema malim i srednjim gospodarstvima moglo bi se skrenuti dodatnih 250 milijuna kuna iz sredstava za prve hektare!

Foto: depositphotos.com
  • 833
  • 99
  • 0

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - „Život“ poziva sve zainteresirane poljoprivrednike (ratare, stočare, voćare, vinogradare, povrtlare), pojedince i institucije, na Okrugli stol na temu prijedloga reforme sustava potpore u poljoprivredi. Okrugli stol i rasprava o prijedlogu će se održati 03.06.2014. u HGK Osijek, Velika vijećnica, Europska avenija 13, sa početkom u 11 sati i trajanjem do 13.30 h.

Prijedlozi reforme sustava potpora za izravna plaćanja u poljoprivredi

U okviru rasprave pokrenute od strane Ministarstva poljoprivrede Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - „Život“ oglasila se svojim prijedlozima reforme sustava potpora za izravna plaćanja u poljoprivredi.

Temeljno načelo izravnih plaćanja:

  • osnažiti dohodak i zaštititi najugroženije proizvođače hrane

Negativni trendovi i negativne bilance u poljoprivredi te činjenica da Hrvatska ima najkoncentriraniji i najneravnomjerniji raspored izravnih plaćanja u EU dovodi do toga da je znatno ugrožen poljoprivredni dohodak najranjivijih (obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava), što doslovce prijeti zamiranjem svih aktivnosti u populaciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Udruga „Život“ predlaže koncept kojim nastoje omotnicu potpora za izravna plaćanja učiniti fleksibilnijom i preraspodijeliti sredstva za što veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u odnosu na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, a u skladu sa preporukama Zajedničke poljoprivredne politike EU. O ovome i puno više možete čuti i aktivno se uključiti u raspravu na koju se nadamo da će odazvati sve referentne institucije i osobe hrvatske poljoprivrede. U prilogu je T3 simulacija Udruge OPGH na bazi 423 mil. eura (ukupno 25,5 posto omotnice za preraspodjelu, a granica za povećanje prvih hektara je 30 ha) u usporedbi s onom MP (ukupno samo 5 posto omotnice za preraspodjelu a granica za prve hektare samo sedam ha). Prema prijedlogu Udruge 98 posto gospodarstava dobiva više u odnosu na prijedlog Ministarstva poljoprivrede (sva PG do veličine 54 ha).

Svi su pozvani! Tema je važna za budućnost!

Još uvijek reformom možemo sustav učiniti pravičnijim.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Reforma ZPP Sredstva Poljoprivredni dohodak Omotmica Prvi hektari Ravnomjeran raspored sredstava Izravna plaćanja HGK Osijek Rasprava


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."