Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 04.04.2019. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Doći će do smanjenja osnovnih poticaja 3-5%, ali poljoprivrednici to neće osjetiti

Mladen Jakopović, predsjednik HPK rekao je kako poljoprivrednike najviše zanima hoće li doći do umanjenja osnovnih poticaja u novom programskom razdoblju, famozna ograničenja te na koji način će biti tendencija prebačena na ozelenjivanje ili na neozelenjivanje.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.224
  • 101
  • 0

Na 22. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu održane su brojne prezentacije i okrugli stolovi, među kojima i konferencija Inovativna i održiva Zajednička poljoprivredna politika. Hrvatska poljoprivredna komora provodi projekt "uP_running" u okviru programa Obzor 2020. Drugi projekt Hrvatske poljoprivredne komore je "CAP FOR YOU", u sklopu potpore Europske komisije "Potpora mjerama informiranja koje se odnose na Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)".

Cilj projekta je informirati poljoprivredne proizvođače i mlade o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, o programima i mjerama kako se provode te o smjernicama i načinu kako Europska komisija kreira svoje poljoprivredne politike.

Nakon konferencije imali smo priliku razgovarati s predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem o novostima za poljoprivrednike u narednom razdoblju.

fv
Okrugli stol na 22. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu

Hoće li doći do smanjenja osnovnih poticaja?

Jakopović je naglasio kako poljoprivrednike najviše zanima hoće li doći do umanjenja osnovnih poticaja u novom programskom razdoblju, famozna ograničenja o kojima se priča već određeno vrijeme; na koji način će se ona odnositi na same poljoprivrednike te na koji način će u novom programskom razdoblju biti tendencija prebačena na ozelenjivanje ili na neozelenjivanje. To su tri osnovna elementa.

"Neka saznanja već imamo. Sigurno će doći do smanjenja osnovnih poticaja 3-5%, kada govorimo o 1. stupu, no hrvatski poljoprivrednici to zapravo neće osjetiti jer u ovom trenutku mi ne dobivamo punu omotnicu. Dobivamo nekih 85% europskog dijela, a onih 15% hrvatskog dijela hrvatski poljoprivrednici zadnjih godina više-manje nisu ni dobili. Taj dio oni sigurno neće osjetiti, pogotovo jer idemo prema 100% europskog novca", objasnio je predsjednik HPK Jakopović.

Spustiti ograničenja na nacionalnu razinu

Drugi dio za koji se Hrvatska poljoprivredna komora najviše zalaže je da se ograničenja spuste na nacionalnu razinu: "Zemlje članice su različite. Neke imaju velike proizvođače, neke imaju male, tako da bi bilo najbolje spustiti dio ograničenja kada pričamo o 60 tisuća do 100 tisuća eura. Vrlo vjerojatno Komisija, prema zadnjim saznanjima koje imamo, ide u tom smjeru da bi se počelo s ograničenjima od 60 tisuća eura i maksimalno završila sa 100 tisuća eura. U Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka do stotine gospodarstava na koje bi to utjecalo i htjeli bi taj dio priče prebaciti na nacionalnu razinu, a da ostatak ne bude na europskoj razini", rekao je Jakopović.

Na pitanje bi li europski izbori mogli usporiti stvari što se tiče isplate poticaja i odluke o ZPP-u, Jakopović je objasnio kako se: "osnovna plaćanja neće zakomplicirati, to je špranca i procedura koja je poznata. Jedino će se rastegnuti novo programsko razdoblje, sada pred izbore ga sigurno nećemo dobiti dok se parlament ne posloži, a to će biti rujan-listopad. Tek tada dolazimo do našeg predsjedanja i to će zapravo biti najosjetljviije razdoblje."

Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja

U tijeku je izrada Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako HPK sudjeluje u njenoj izradi i može li uopće sudjelovati?

fedc
Mladen Jakopović u Gudovcu

"Uključeni smo od prvog trenutka, prije nego su uopće došli do razvoja strategije, Svjetska banka je došla do Hrvatske poljoprivredne komore, obavili smo razgovore, obišli su značajna i različita gospodarstva iz raznih odručja i nakon toga su krenuli u javnu raspravu za izgradnju strategije. Naravno da imamo mogućnost sudjelovanja i svi poljoprivrednici trebaju biti uključeni, svatko iz svog segmenta. Poljoprivreda se ne može drugačije podijeliti nego sektorski, jer jednostavno sektori svaki za sebe moraju dati činjenično stanje i to se kanalizira kroz komoru.

Pojačat ćemo rad na sektorskim odborima, copy-paste europskog modela jer moramo dobiti jasna strateška mišljenja. I to je jedini način - politička mišljenja tu apsolutno ne dolaze u obzir", objasnio je Jakopović.


Tagovi

Mladen Jakopović Poticaji Izravna plaćanja Smanjenje HPK Hrvatska poljoprivredna komora Gudovac UP_running


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.