Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU
  • 08.07.2013.

Dobrodošlica poljoprivrednicima

Europski poljoprivrednici zaželjeli Hrvatskoj dobrodošlicu u EU.

  • 687
  • 101
  • 0

Europska koordinacija Via Campesina koja okuplja čak 28 organizacija malih i srednjih poljoprivrednika iz 18 zemalja Europe zaželjela je toplu dobrodošlicu poljoprivrednicima iz Hrvatske. Iako je Europska unija mjesto mira, demokracije i ljudskih prava, ističu kako države koje ulaze u EU ipak moraju imati funkcionalno tržišno gospodarstvo kao i sposobnost da se nose s pritiscima kompeticije i tržišnih zakonitosti unutar Unije.

Iako nema sumnje da za neke kompanije, a čak i za neke poljoprivrednike, pristupanje Uniji otvara nove prilike za razvoj poslovanja, za mnoga mala gospodarstva situacija će postati teža.

Kao što su pokazala iskustva u drugim novim članicama (Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj) mnogi poljoprivrednici su odustali od rada na gospodarstvima što je dovelo do dramatičnog smanjenja ruralne populacije. Pristupanje Uniji donosi nove standarde s kojima se treba uskladiti, otvara tržište za uvoznu hranu, unosi kompeticiju za zemlju.

Kako navode iz Europske koordinacije Via Campesina, u vremenima široko rasprostranjene nezaposlenosti u Europi i gubitku produktivnosti radi klimatskih promjena, mnogi stručnjaci ocjenjuju da bi se sigurnost hrane trebala bazirati na proizvodnji na obiteljskim gospodarstvima i gustoj mreži malih gospodarstava koja proizvode održivim metodama.

"U europskim liberalnim okvirima nije lako i zato naša organizacija zajedno s mnogim drugim organizacijama civilnog društva brani jedan drukčiji okvir „prehrambeni suverenitet“ gdje narodi i zemlje mogu slobodno odlučiti o vlastitoj prehrambenoj i poljoprivrednoj politici, prvenstveno o trgovini i financijama", navode iz organizacije. „Nyeleni - Europski pokret za prehrambeni suverenitet već ima predstavnike u Europskoj koordinaciji Via Campesina.

Hrvatska bi zajedno s brojnim poljoprivrednicima trebala biti odlučna u obrani održivog prehrambenog sustava, a posebno u proizvodnji kvalitetne i zdrave hranu za cjelokupnu zajednicu.

Važno je istaknuti i da sve više građana želi podržati lance lokalne distribucije hrane i tako čvrstiti poziciju poljoprivrednika u odnosu na agresivan agro-industrijski sustav.

"Neka se glas Hrvatskih poljoprivrednika čuje!" poručuju iz Europske koordinacije Via Campesina.


Tagovi

Poljoprivrednici Europska koordinacija Via Campesina Prilika za razvoj Održivi prehrambeni sustav Prehrambeni suverenitet


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]