Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.12.2008.

Dobar otkup repe

U OSJEČKOJ ŠEĆERANI PRI ZAVRŠETKU PRERADA REPE - Ipak “slatka” kampanja

  • 1.287
  • 64
  • 0

U dva i pol mjeseca, koliko je trajala ovogodišnja kampanja, u osječkoj šećerani Kandit Premijer d.o.o. prerađeno je 466.000 tona šećerne repe i za tržišta Europske unije proizvedno 66.000 tona šećera, što je iznad izvozne kvote.

Prosječna digestija 16,33 %

Kampanja je, naime, pred samim završetkom, u krug osječke Tvornice šećera jučer su ušli posljednji kamioni sa šećernom repom ove godine, a kako doznajemo, pogon bi trebao raditi još koji dan. Kako ističe Miroslav Kos, direktor sirovinskog sektora Kandit Premijera, postignutim rezultatima iznimno su zadovoljni, posebice stoga jer je ove godine pod šećernom repom bilo manje ugovorenih površina, a proizvedno je približno šećera kao i lani kada je ukupna proizvodnja bila nešto više od 70.000 tona.

U izvoz cjelokupna proizvodnja

- Ova je godina bila vrlo dobra za šećernu repu. Digestija je bila vrlo šarolika, u prosjeku 16,33, dok je bilo i onih proizvođača šećerne repe koji su imali izuzetno kvalitetnu proizvodnju, odnosno koji su primijenili svu potrebnu agrotehniku i kod kojih je digestija bila i iznad 18, kaže Kos, te dodaje kako je prosječni prinos šećerne repe po hektaru 55 tona.
Sav proizvedeni šećer iz šećerne repe izvozi se na tržišta Europske unije a za potrebe domaćeg tržišta u osječkoj šećerani planiraju odraditi i još jednu tzv. žutu kampanju, odnosno uvesti i preraditi sirovi tršćani šećer. Međutim, kako ističe Kos, sa žutom kampanjom se neće nastaviti odmah nakon završetka kampanje šećerne repe već će ona započeti najvjerojatnije u siječnju ili veljači 2009. godine kada se očekuje da će i cijena tršćanog šećera na tržištu biti povoljnija.

Nagodinu - 12.000 ha

U Kandit Premijeru je u tijeku i ugovaranje nove proizvodnje za 2009. godinu koje se, prema riječima Miroslava Kosa, odvija bolje nego lani, odnosno već je sad iskazan veći interes za sjetvom repe i kod manjih i kod velikih proizvođača.
- Plan nam je za 2009. godinu ugovoriti pod šećernom repom na području Republike Hrvatske 9.000 ha te još oko 3.000 ha u inozemstvu (Mađarskoj i Vojvodini), kaže Kos.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U sataraš ne ide ništa osim luka, paprike i rajčice?

Sataraš, bećarac, bećar paprikaš svoje porijeklo vuče iz Mađarske (mađ. szataras), a slična jela se mogu naći širom srednje i južne Europe, kao što je primjerice, francus...

Više [+]