Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protugradna obrana
  • 07.06.2022. 11:45

Do kraja ove sezone za očekivati je još najmanje četiri tučonosne epizode visokog rizika?

Tuče nisu posljedica prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim promjenama, nego uništavanja i ukidanja obrane, napomenuli su iz Udruge raketara Hrvatske.

Foto: Igor Čolaković
  • 598
  • 198
  • 0

Prije pedeset i dvije godine (1970.) na području međurječja Save i Drave uspostavljen je sustav radarski dirigirane obrane od tuče. U tom razdoblju dogodile su se tri s katastrofalnim posljedicama i to u zadnje dvije godine 2021. i ove 2022. godine, priopćili su iz Udruge raketara Hrvatske.

Kako kažu, ove tuče, ne samo da su prouzročile štete u poljoprivredi, pokretnoj i nepokretnoj imovini, nego su ugrozile život i zdravlje ljudi. Nisu posljedica prirodnih procesa dodatno pojačanih prisutnim klimatskim promjenama (Priopćenje DHMZ-a od 27.05.2022.), nego uništavanja i ukidanja obrane u Republici Hrvatskoj, napomenuli su.

"Na prijedlog glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda, ministrica Ministarstva poljoprivrede je 2020. godine, protuzakonito, ukinula obranu od tuče. Zakon o sustavu obrane od tuče (NN 53/2001) još uvijek je na snazi samo ga glavna ravnateljica DHMZ-a ne provodi, a ministrica poljoprivrede ne nadzire njegovo provođenje", stoji u njihovom prioćenju.

Obrana isplativa i učinkovita

Kako navode, obrana je učinkovita i isplativa djelatnost. Ona sprječava katastrofalne tuče, smanjuje broj dana s tučom i smanjuje veličinu zrna. Sadašnja tehnološka i stručna razina obrane je posljedica sistematskog uništavanja sustava obrane i za to stanje je neposredno odgovorna glavna ravnateljica DHMZ-a.

"Umjesto modernizacije radarske mreže sustava obrane, na radarskim centrima OT-a postavljaju se radari koji nisu u funkciji obrane od ove nepogode. Ne postoji dokument, članak ili bilo što tome slično u kome fantomska svjetska znanstvena i stručna zajednica podržava ili ne podržava operativnu obranu od leda, osobito ne na razini nacionalnih meteoroloških službi", upozoravaju.

Isto tako, kažu, ne postoji mišljenje Svjetske meteorološke organizacije u kojem se jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci.

Prema njima, to su zlonamjerne konstrukcije i izmišljotine kojim se javnost, a posebno lokalna samouprava i državna uprava dovode u zabludu i navode na pogrešne zaključke i odluke. "Do kraja ove sezone možemo očekivati još najmanje četiri tučonosne epizode visokog rizika", upozorili su.

Nužno vratiti mrežu prizemnih generatora

Kako dodaju, za barem djelomično smanjenje šteta nužno je žurno vratiti mrežu prizemnih generatora u prethodno stanje (600 generatora), nabaviti i distribuirati po terenu kvalitetan reagens.

Možete se osigurati od pada aviona, ali ne i od tuče. Ne znam kakva nas budućnost čeka

Paralelno s ovom "vatrogasnom mjerom" potrebno je pokrenuti postupak izrade Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sustavu obrane od tuče, kojim bi se ona izdvojila iz djelokruga DHMZ-a.

Uz navedeno nužno je uvesti prinudnog koordinatora za obranu  koji bi imao sve ovlasti da organizira i rukovodi njome do stupanja na snagu novog Zakona, zaključili su.  


Tagovi

Tuča Obrana od tuče Udruga raketara


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.