Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 01.08.2021. 18:00

Divlje svinje problem za klimu? Proizvedu iste količine CO2 kao 1,1 milijun automobila

Ako nam je stalo do poljoprivrede bit će potrebno uložiti novac za gospodarenje divljim svinjama, rekao je dr. Christopher O’Bryan sa Sveučilišta u Queenslandu dodavši da su za sve krivi - ljudi.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 3.183
  • 1.282
  • 0

Divlje svinje su prilagodljive životinje i radi toga su široko rasporstranjena vrsta u svijetu. Često uništavaju staništa ugroženih životinja, oštećuju usjeve, prenose bolesti poput aktualne afričke svinjske kuge, ali i zagađuju okoliš. Naime, znanstvenici su otkrili da njihove aktivnosti uzrokuju oslobađanje ugljikovog dioksida (CO2), što je ekvivalent količini koju proizvede 1,1 milijun automobila na plin, prenosi modern farmer.

"Kad razmišljamo o klimatskim promjenama, obično govorimo o klasičnom problemu s fosilnim gorivima. No, i aktivnosti divljih svinja jedan su od čimbenika ubrzavanja klimatskih promjena, koji zapravo uopće nije istražen", objasnio je dr. Christopher O’Bryan sa Sveučilišta u Queenslandu koje je radilo ispitivanje u suradnji sa sveučilištem Canterbury.

Kazao je da ove životinje tražeći hranu kopaju po tlu, što je usporedio s oranjem. "Tako se mikrobi u tlu izlažu kisiku. Zatim se počinju izrazito brzo razmnožavati i stvarati emisije CO2", pojasnio je.

Iskopaju 36.000 km2 godišnje

Njihovo devastiranje okoliša znanstvenoj zajednici i poljoprivrednicima dobro je poznato, no utjecaj koji te životinje imaju na klimatske promjene, do sada nije bio zabilježen.

"Područja s crnicom ili tresetištem imaju najviše vlage i sekvestriraju dosta ugljika", istaknuo je Nicholas Patton, doktorand na Sveučilištu u Canterburyju ukazavši na posljedice obitavanja divljih svinja na takvim područjima. 

Kako prenosi The Guardian, istraživači procjenjuju da one, diljem svijeta, na lokacijama koja im nisu prirodna staništa, godišnje iskopaju površinu veću od 36.000 kvadratnih kilometara.

Prema ovom istraživanju njihova brojnost najveća je u Oceaniji, gdje obitavaju na oko 22.000 kilometara kvadratnih. Prema tome, krive su za više od 60 posto procijenjenih godišnjih emisija koje uzrokuju životinje, emitirajući gotovo 3 milijuna tona CO2, što je približno razini emisija 643.000 automobila.

Danska više nema divljih svinja - posljednja usmrćena zbog prevencije od ASK

"Ako nam je stalo do poljoprivrede bit će potrebno uložiti novac za gospodarenje divljim svinjama", kazao je O'Bryan zaključivši da se su za njihovu aktivnost odgovorni ljudi. "Širili smo ih po svijetu, daleko izvan njihovih prirodnih staništa. Tako i ovaj utjecaj na klimatske promjene treba pripisati ljudskom djelovanju", poručio je.


Tagovi

Divlje svinje Štete Ugljikov dioksid Znanstveno istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima