Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Srbiji
  • 16.05.2023. 13:00

Diljem Srbije prosvjedi poljoprivrednika, dio krenuo i prema Beogradu

Četiri policijske patrole prate nas petoricu - ima ih 15, opisuje jedan od prosvjednika pokušaj ulaska poljoprivrednika u tamošnji glavni grad.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 440
  • 57
  • 0

Srpski poljoprivrednici na ulicama su gradova ove zemlje. 

Tamošnji Savez udruženja poljoprivrednika krenuo je s prosvjedima dan nakon što su izašli vrlo nezadovoljni sa sastanka s predstavnicima Vlade koji su njihove zahtjeve ocijenili "prevelikima". 

"Danas, prvog dana, neće biti blokade i maltretiranje prometa. Ako se ništa ne promijeni, blokada kreće sutra", rekao je za Agroklub Nedeljko Savić ispred Udruženja "Stig" koje je član Saveza, i dodao da će blokada trajati do ispunjenja zahtjeva.

Ratari Subotice krenuli su prema uredu gradonačelnika kako bi mu poručili da su oni "i dalje u problemu".

"Ne prosvjedujemo zato što se inatimo, već da pokažemo da mi zaslužujemo živjeti bolje", rekao je Miroslav Matković ispred Udruženja poljoprivrednika ovog grada. 

Krenula prosvjedna vožnja u Požarevcu (foto: N. Savić)

Svoje nezadovoljstvo iznijeli su i poljoprivrednici u Novom Sadu, a Vlada Višić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije krenuo je s nekolicinom svojih kolega traktorima i automobilima prema Beogradu.

"Nema nas puno, ali smo odlučni stići. Dogorjelo nam je", rekao je za Agroklub Višić. Njih petorica uspjela su ući na područje glavnog grada, međutim policija im zabranjuje kretanje magistralnim putem, a ostalima sugerira "vraćanje kućama".

"Četiri patrole prate nas petoricu - ima ih 15!", rekao je Višić.

Inače, sedam tamošnjih udruženja u okviru Saveza je usuglasilo svoje zahtjeve da:

  1. zajamčena cijena mlijeka bude 78 din + PDV (0,67 eura)
  2. subvencije po hektaru 300 eura;
  3. premija za mlijeko 20 dinara (0,17€);
  4. referentna cijena ratarskih kultura bude izjednačena s burzama u Parizu i Budimpešti;
  5. budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mliječne proizvode;
  6. dizel za obradive površine bez akciza s PDV-om bude 100 l/ha za ratarske kulture i 300 l/ha za povrtarske i voćarske kulture;
  7. regres za mliječne krave 40.000 dinara (341,05 eura)
  8. bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

Seljak će propasti 

Međutim, na sastanku kojem je nazočila premijerka Ana Brnabić i predsjednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević, usvojeno je jedino uvođenje prelevmana na sireve od 300 dinara (2,56 eura), dok ostali zahtjevi nisu ni uzeti u obzir.

"Ja sam nezadovoljan sastankom. Prošlog ponedjeljka je bilo puno korektnije. Ovoga puta sam skrenuo pažnju premijerki da preuzme vođenje sastanka, jer Rističević skreće s teme i mi ništa ne rješavamo. Ona je u jednom trenutku to prihvatila, ali je nakon sat i pol vremena napustila sastanak", prepričava nam Matković, dodajući da će seljak propasti jer svinjogojstvo je ugašeno, "na redu su ostali stočari, a sljedeći su ratari".

Protestuju i u Novom Sadu (foto: J. Kuzmić)

"Vremenski uvjeti nam idu na ruk što se tiče žitarica, a što se tiče Vlade, rekao sam premijerki da je ona tu već dva mandata, a da nije pomaknula ništa s mrtve točke. Među zahtjevima su neki i od prošle godine, a to je povećanje subvencija po hektaru i plavi dizel, a sada rješenje želi odgoditi za sljedeću. Ako u narednih pola godine ostanu te cijene u poljoprivredi, mi ćemo biti u minusu 300 eura po hektaru", izložio je Đoka Ćurčić ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

Prosvjedi će se prvo održati u Novom Sadu, Subotici, Požarevcu, a onda i u Bogatiću, Rači, Pančevu, Kuli, Bavaništu, Loznici, Mrčajevcima, Somboru...

Kako neslužbeno doznajemo, sinoć je napadnut jedan od pokretača Saveza i inicijator prosvjeda, kojeg trenutno čuva policija.


Tagovi

Blokada Pregovori Nedeljko Savić Miroslav Matković Đoka Ćurčić Prosvjed u Srbiji Poljoprivrednici na ulici


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]