Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 17.03.2016. 09:30

Dijalog o GMO-u izgleda kao da ga vode mrtvaci

Hrvatska europarlamentarka podsjetila je kako je Europski parlament na plenarnoj sjednici odbio prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća vezanog uz mogućnost država članica da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području.

Foto: Pixabay
  • 279
  • 39
  • 0

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj podsjetila je Vytenisa Andriukatisa, povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije kako je Europski parlament na plenarnoj sjednici odbio prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća vezano uz mogućnost država članica da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području.

"Nezadovoljstvo zastupnika prijedlogom Komisije ponovno je pokazalo kako je pitanje GMO-a vrlo problematična tema u Europskoj uniji, oko kojeg ne postoji jedinstveni stav. S prijedlogom su bili nezadovoljni svi zastupnici - i oni koji su protiv GMO-a i oni koji su za genetski modificirane organizme, jer je prijedlog uredbe koji je predložila Komisija bio kontradiktoran", rekla je Petir.

Kada će Europska komisija podnijeti novi prijedlog?

Zastupnici smatraju kako ponuđeni prijedlog nije omogućio pravo država članica da odlučuju o zabrani ili ograničenju uporabe GMO-a na njihovom području te da nije na pravi način riješio pitanja mogućeg narušavanja jedinstvenog tržišta kao ni kretanja roba i usluga na području EU.

Petir je zanimalo kada će Europska komisija podnijeti novi prijedlog, budući da je to dužna učiniti temeljem zaključka Parlamenta.

Samostalno donošenje odluke o GMO

"Ne možemo zanemariti činjenicu da se do sada već 150 regija i 4.500 jedinica lokalne uprave u Europi, među kojima je i područje Hrvatske za čije se interese ovdje zalažem, deklariralo slobodnima od GMO-a. Stoga me zanima kako planirate omogućiti državama članicama da samostalno donose odluku o tom pitanju, bez ograničenja ili restrikcija?", pitala je Petir Vytenisa Andriukaitisa.

Povjerenik Andriukaitis je odgovorio da je Komisiji žao zbog odbijanja spomenute Uredbe, no da trenutno ne postoji prijedlog B, kao i da je Vijeće spremno razgovarati o toj temi te čeka njihov prijedlog. Dodao je i kako dijalog o GMO-u izgleda kao da ga vode mrtvaci, budući da je Europski parlament odbio akt, a Vijeće, odnosno države članice ne žele preuzeti odgovornost.

Foto: Pixabay


Tagovi

Marijana Petir Europski parlament Europska komisija Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj GMO Europska unija Hrvatska Hrana Članica


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer