Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 09.04.2018. 09:00

Degradacija zemljišta ugrožava sigurnost hrane

Do 2050. godine će kombinacija degradacije zemljišta i klimatskih promjena smanjiti globalne prinose usjeva za 10% u prosjeku, a u nekim regijama i do 50%.

Foto: Pixabay / klimkin
  • 211
  • 7
  • 0

Stručnjaci, njih 100 iz 45 zemalja, objavili su nakon trogodišnje studije izvještaj u kojem navode da degradacija zemljšta, uzrokovana ljudskim aktivnostima, narušava blagostanje najmanje 3,2 milijardi ljudi, košta više od 10% godišnjeg globalnog bruto domaćeg proizvoda i ugrožava sigurnost hrane.  Napominju da će do 2050. godine kombinacija degradacije zemljišta i klimatskih promjena smanjiti globalne prinose usjeva za 10% u prosjeku, a u nekim regijama i do 50%. Većina degradacije će se dogoditi u Centralnoj i Južnoj Americi, podsaharskoj Africi i Aziji.

Degradaciju zemljišta uzrokuju novi  životni stil

Stručnjaci upozoravaju da degradaciju zemljišta širom svijeta uzrokuju životni stil visoke potrošnje, kao i porast potrošnje u razvijenim zemljama. Da bi se takve potrebe zadovoljile, usjevi i pašnjaci se šire na prostore sa prirodnom vegetacijom, a to dovodi do neodrživih poljoprivrednih i šumarskih praksi, odnosno do veće urbane ekspanzije, razvoja infrastrukture i ekstraktivne industrije, piše Euractiv.

"Ukoliko se ne poduzmu hitne i konkretne akcije, degradacija zemljišta će se pogoršati, suočena s rastom populacije, nezapamćenom potrošnjom, sve više globaliziranom ekonomijom i klimatskim promjenama", napominje se u izvještaju.

Klimatske promjene sve veći problem

Degradacija zemljišta u velikoj mjeri doprinosi i klimatskim promjenama. Tako je samo krčenje šuma uzrok oko 10% svih emisija plinova s efektom staklenika. Drugi uzročnik klimatskih promjena je oslobađanje ugljika, koje je uskladišteno u zemljištu. Od 2002. do 2009. godine, degradacija je bila odgovorna za emisiju do 4,4 milijardi tona ugljik-dioksida. Takođe, klimatske promjene mogu pogoršati posljedice degradacije - ubrzana erozija, povećan rizik od šumskih požara i promijenjena raspoređenost invazivnih vrsta, štetočina i patogena.

Rješenje je u održivom upravljanju zemljištem

Međutim, stručnjaci kažu da rješenje postoji, ali mora biti hitno. Ono se ogleda u održivom upravljanju zemljištem. To se odnosi na pošumljavanje, promjene u poljoprivrednim praksama, odnosno manja upotreba pesticida i dugoročne procjene troškova i koristi.

"Koristi od obnove u prosjeku su 10 puta veće od troškova. Uključuju rast zaposlenosti, povećanu poslovnu potrošnju, bolju rodnu ravnopravnost, rast lokalnog ulaganja u obrazovanje i bolja sredstva za život", tvrde stručnjaci.

Izvještaj je složila Međuvladina znanstveno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekosustava, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.


Tagovi

Izvještaj Ujedinjeni narodi Degradacija zemljišta Klimatske promjene


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]