• Globalna studija
  • 13.02.2021. 07:30

Degradacija obradivih površina: Suša i erozija najveći problem

Provedena je studija o degradaciji zemljišta na globalnim obradivim površinama. Za dobivanje rezultata korišteni su podaci o suhoći, eroziji, propadanju vegetacije, zaslanjivanju i smanjenju ugljika u tlu.

Foto: Karolina Rastija
  • 883
  • 48
  • 0

Iako je poljoprivreda glavni stup globalne sigurnosti hrane, njezinoj produktivnosti trenutno prijete brojni ekološki problemi. Među njima je i degradacija zemljišta. No, još uvijek nema dovoljno znanja o planetarnom prostornom otisku na obradivim površinama, koje su glavna značajka agrarnih sustava na razini čitavog svijeta. 

Iz tog je razloga provedena studija koja je prvi puta do sada globalno analizirala njen utjecaj koristeći složene geoprostorne podatke o glavnim procesima poput suhoće, erozije, propadanja vegetacije, zaslanjivanja i smanjenja organskog ugljika u tlu.

Na 40 posto površina utječe suša

Primjenjene su geostatističke tehnike, reprezentativne za identificiranje učestalosti spomenutih pet procesa. Rezultati su pokazali da suša čini daleko najveći pojedinačni pritisak te utječe na približno 40 posto obradivih površina koje pokrivaju oko 14 milijuna km2. 

Nadalje, utvrđeno je da je erozija još jedan od glavnih procesa degradacije, te utječe na oko 20 posto globalnih obradivih sustava. Rezultati su također pokazali da ta dva postupka razgradnje istovremeno utječu na dodatnih 7 posto takvih površina.

Statistički podaci pokazuju da su Indija, Sjedinjene Države, Kina, Brazil, Argentina, Rusija i Australija najosjetljivije zemlje svijeta kada je riječ o degradaciji. Gledano u postotcima, statistička promatranja pokazala su da su afričke zemlje najviše pogođene.

Znanstvenici smatraju da bi saznanja iz ove studije mogla biti korisna za akcije upravljanja poljoprivredom koje bi pak mogle ublažiti negativne učinke propadanja, koji trenutno utječu na mnoge obradive sustave diljem svijeta.


Tagovi

Degradacija Globalne površine Erozija Suša


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlaška pastrma(svinjski paumflak ispod sača zaliven u masti).