Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 12.01.2023. 18:00

Deere će omogućiti poljoprivrednicima da sami poprave vlastitu opremu?

Potpisan je memorandum o razumijevanju kojim će se omogućiti poljoprivrednicima i neovisnim mehaničarima da obavljaju popravak John Deere mehanizacije

Foto: Facebook/John Deere
  • 602
  • 69
  • 0

John Deere je jedan od najvećih proizvođača poljoprivredne mehanizacije koji prati suvremene trendove i uvodi nove tehnologije. Postalo je uobičajeno da na poljima viđamo njihove visokotehnološke strojeve kao što su kombajni i traktori vođeni GPS-om. 

No, proizvođači opreme, kao što je Deere, zahtijevali su od kupaca da koriste originalne dijelove i njihove servisne službe. Donedavno su samo ovlaštenim dilerima dozvoljavali sredstva i alate za pristup složenim kompjuteriziranim sustavima njihovih traktora i drugih strojeva. 

Ovakva je praksa dovela do pokreta otpora pa su tako u svijetu organizirane grupe poljoprivrednika koji traže pravo na popravak, a ljetos je došlo i do hakerskog napada kojim je provaljeno u operativni sustav na John Deere traktorima. 

Nisu više vezani?

Kao odgovor su Američka federacija poljoprivrednih ureda (AFBF) i proizvođač strojeva Deere & Co. potpisali Memorandum o razumijevanju koji poljoprivrednicima osigurava pravo na popravak vlastite mehanizacije ili odlazak kod neovisnog tehničara, prenio je Reuters.

"Ovo će omogućiti poljoprivrednicima i neovisnim mehaničarima da identificiraju i riješe probleme", rekao je predsjednik AFBF-a, Zippy Duvall i pojasnio da će dokument osigurati pristup mnogim alatima i softveru potrebnom za ovu proizvodnju. Nada se da će i drugi proizvođači poljomehanizacije poduzeti slične korake.

Koliko košta servis traktora, što podrazumijeva i na što paziti?

Memorandum također nalaže da se ne smiju ugroziti sigurnosne mjere i protokoli na opremi, a također štiti Deere-ovo intelektualno vlasništvo.

Obična PR kampanja? 

Američki poljoprivrednici negoduju zbog ove objave i memoranduma. Kažu kako ovom odlukom ne znači da su oni pobijedili jer je memorandum o razumijevanju samo dokument koji opisuje formalni sporazum dviju strana, on nije pravni ugovor.

Na sve je posebno reagirao Louis Rossmann koji ovaj potez smatra običnom PR kampanjom, a što objašnjava u posljednjem videu na svom YouTube kanalu. 


Tagovi

John Deere Ovlašteni servis Memorandum Louis Rossmann Popravak traktora Servis


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]