Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 29.10.2013. 08:18

Davanje zemljišta u zakup otežano papirologijom

Počelo davanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, a administrativnim postupcima se opet otežava i odužuje poslovanje i gospodarenje u poljoprivredi

Foto: freepik.com
  • 1.027
  • 107
  • 0

Nakon donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uslijedilo je i donošenje Uredbe Vlade Republike Hrvatske o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim je oblikovan sadržaj gospodarskog programa koji se prilaže ponudbenoj dokumentaciji za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Ponudbena dokumentacija kojom se poljoprivrednici prijavljuju na natječaj za zakup, podrobno je propisana odredbama sadržanim u Pravilniku o dokumentaciji potrebnoj za raspisivanje javnog poziva za zakup, zakup za ribnjake i zamjenu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Pravilnikom o početnoj zakupnini poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za zakup i zakup za ribnjake, te naknadi za vodu za ribnjake, propisan je izračun vrijednosti početne zakupnine.

Kao posljednju fazu postupka za davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup, a bez koje svi navedeni propisi nisu provedivi, Ministarstvo poljoprivrede propisalo je Pravilnik o postupku javnog nadmetanja za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja na javnom pozivu za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u zakup i zakup za ribnjake. Ovim Pravilnikom propisuje se postupak javnog nadmetanja za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja na javnom pozivu za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u zakup i zakup za ribnjake (javni poziv). Postupak javnog nadmetanja za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja, provodi se ako je više osoba koje su sudjelovale na javnom pozivu i ostvarile najviši zbroj bodova od ukupno mogućih 100 bodova izjednačeno po broju bodova i ponuđenoj zakupnini. Javno nadmetanje organizira Agencija za poljoprivredno zemljište, a provode povjerenstva za dodjelu zakupa na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske.

Pravo prvenstva na pozivu za zakup imaju nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zadruge koje se bave poljoprivrednom djelatnošću ili čiji su zadrugari poljoprivredni proizvođači i druge fizičke ili pravne osobe koje su sudjelovale u pozivu i ostvarile najviši zbroj bodova od ukupno mogućih 100 bodova.

Administrativni postupci usporavaju proces

Poljoprivrednicima se preporučuje pratiti “Narodne novine”, kao i druga lokalna službena glasila, jer nakon stupanja na snagu ovog Pravilnika, postupci za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske napokon će moći započeti. Budući da se prečesto administrativnim postupcima otežava i odužuje poslovanje i gospodarenje u poljoprivredi, pitanje je jesu li se zakonodavne aktivnosti mogle razriješiti brže i drugačije.

Jedinice lokalne samouprave dostavljaju Agenciji za poljoprivredno zemljište zahtjev za raspisivanje javnog poziva i dokumentaciju potrebnu za raspisivanje javnog poziva za zakup i zakup za ribnjake. Zahtjev za prikupljanje dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za zakup i zakup za ribnjake jedinici lokalne samouprave može podnijeti zainteresirana fizička ili pravna osoba. Poziv za zakup raspisuje se prvenstveno za katastarske čestice koje čine proizvodno-tehnološke cjeline, površine najviše do 100 hektara

Obrasce i način vrednovanja Gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, Obrazac zahtjeva za prikupljanje dokumentacije potrebne za raspisivanje javnog poziva za dodjelu zakupa za državnog poljoprivrednog zemljišta (za zainteresirane fizičke i pravne osobe), Obrazac zahtjeva za raspisivanje javnog poziva za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište (za općine i gradove), možete naći ispod teksta.

Foto: freepik.com


Dokumenti


Tagovi

Zemljište Zakup Zahtjev Zadruga Administracija Dokumentacija Pravilnik


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]