Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vakcinacija lisica
  • 17.09.2019. 09:00

Danas počinje jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica

U dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, držite pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom, upozoravaju iz Ministarstva.

Foto: Pixabay/winterseitler
  • 289
  • 33
  • 0

Započela je jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Program oralne vakcinacije lisica, naglašavaju, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza, te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. U Hrvatskoj se mamci polažu iz zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaka. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati.

"Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom osigurava se cijepljenje pomlatka. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Tijekom 2019. godine oralna vakcinacija lisica provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaka tj. 2.665.850 godišnje", najavljuju iz Ministarstva. 

Nadalje, u slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park) može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili na rub šume. Prilikom rukovanja mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) je vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio.

"U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno je odmah obratiti se liječniku.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju se cijepljenima protiv bjesnoće. Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom", pozivaju iz Ministarstva koje sustavno od 2011. godine provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće. 

Sve informacije o oralnoj vakcinaciji lisica u 2019. godini dostupne su ovdje

Upiti vezano za provedbu oralne vakcinacije lisica mogu se uputiti elektronskim putem na e-mail adresu veterinarstvo@mps.hr ili telefon: 01 6443 540. Više o vakcinaciji lisica pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vakcinacija lisica Oralna vakcinacija Lisice Bjesnoća


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]