• Poljoprivreda
  • 19.10.2008.

Danas Island sutra Hrvatska?

Na Islandu hrane samo za tri tjedna. Osim mlijeka i mesa, Island uvozi svu hranu iz cijeloga svijeta.

  • 497
  • 25
  • 0

Svjetski mediji objavili su kako Island ima zalihe hrane za još tri do pet tjedana zbog nedostatka novca kojim se financiraju uvoznici. Središnja banka Islanda to je odmah demantirala te objavila kako su devizne rezerve zemlje dostatne za kupnju hrane za idućih najmanje osam do devet mjeseci.

Paniku su izazvali najveći uvoznici hrane koji su objavili da bez nužne izvandržavne financijske injekcije neće moći izbjeći nestašicu hrane. Strah da bi zemlja mogla ostati bez hrane pojavio se nakon što je država preuzela tri najveće islandske banke koje su kreditirale dobavljače hrane, zbog čega se pojavio strah da uvoznici neće uspjeti dobiti kredite kojima financiraju uvoz.

Uvoznici zbog drastičnog pada krune teško dolaze do deviza, a i dalje je neizvjesno po kojoj će se cijeni uspostaviti ravnoteža između islandske krune i stranih valuta, tvrde stručnjaci. Island je zbog svog geografskog položaja prisiljen ovisiti o uvozu hrane, a uvozi se čak polovica potreba.

Iz vlastite proizvodnje zemlja uspijeva podmiriti samo potrebe za mlijekom i mesom, a sve ostalo uvozi iz cijeloga svijeta. Island je do sada već primio 400 milijuna eura pomoći nordijskih zemalja, a s Rusijom pregovara o zajmu od više milijardi eura. Donedavno su stanovnici te bogate zemlje imali jedan od najviših standarda na svijetu, a prevelika zaduženost banaka u inozemstvu dovela je u pitanje otplatu islandskog duga. Banke su dužne 100 mil. dolara, a islandski je BDP 14 milijardi dolara.


Izvori

Jutarnji list