Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 02.06.2022. 10:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dan županije: OBŽ realizira EU projekte vrijedne 7,2 milijarde kuna

Pred dovršetkom je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, a u tijeku je i izgradnja šest sustava za navodnjavanje.

Foto: OBŽ
  • 500
  • 111
  • 0

Osječko-baranjska županija danas obilježava svoj dan, a podsjetili su da se na tom području posljednjih godina bilježi gospodarski rast, povećanje prosječne plaće, veći broj obrta i tvrtki. U isto vrijeme smanjuje se nezaposlenost, a povećava broj radnih mjesta na tržištu rada.

Pozitivnim trendovima svakako doprinose i brojne investicije koje provodi županija, kao i kvalitetniji sustav raspodjele županijskih potpora u skladu s potrebama tržišta.

Ondje se provode europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, koje osim županijske uprave, gradova i općina provode i brojni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici.

Najavljena izgradnja sustava za navodnjavanje

Pred dovršetkom je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, gradi se Zgrada 1. Gospodarskog centra u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. U tijeku je izgradnja šest sustava za navodnjavanje, a još desetak je u pripremi.

"Kontinuirano se provode brojni projekti jedinstveni u Hrvatskoj, a neki od njih su projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce, projekt sufinanciranja stambenih kredita, kao i projekt sufinanciranja stambenih kredita", naglašavaju. 

Valja podsjetiti da je ma zadnjoj Županijskoj skupštini usvojen je rebalans proračuna koji je povećan za 105 milijuna kuna i danas iznosi rekordnih nešto više od 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta gospodarstva županije. I ovogodišnji je proračun okrenut razvoju te uključuje brojne investicije koje se sufinanciraju europskim novcem.

Obnavlja se i gradi

Između ostalog, dostupnija je primarna zdravstvena zaštita, izgrađen je Centar za autizam u Osijeku, dovršena je energetska obnova 54 zgrade osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice, izrađena je studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala OBŽ, a izgrađena su i opremljena 32 dječja igrališta i 17 sportskih terena i pet športskih dvorana.

Dovršava se Srednja škola Donji Miholjac, projekt I. gimnazije Osijek spreman je za početak izgradnje, a u pripremi je i dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek.

Važno je istaknuti i projekte koji se realiziraju u suradnji s Vladom RH, resornim ministarstvima i fondovima na svom području. Riječ je o Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, novom KBC-u Osijek, projektima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U tijeku je i rekonstrukcija zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, izgradnja podvožnjaka u Osijeku na Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića kao i punog profila autoceste Koridor Vc kroz Baranju. Obnavljaju se povijesni dvorci, gradi se šest aglomeracija i akumulacija zbog zaštite od poplave, uređuje se desne obale Drave i grade obilaznice.


Fotoprilog


Tagovi

OBŽ Dan županije Projekti Navodnjavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!