Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 02.08.2017. 09:00

Dan ekološkog duga ranije nego ikad!

Danas je dan ekološkog duga - datum kada godišnja potražnja čovječanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može regenerirati te godine.

Foto: quimono / Pixabay
  • 984
  • 95
  • 0

Dan ekološkog duga ove godine stigao je ranije nego ikad! On označava da je godišnja potražnja čovječanstva prema prirodi premašila ono što Zemlja može regenerirati te godine.

Svijet je u ekološki dug ušao sedamdesetih godina, a prije današnjeg dana (2. kolovoza) dolazio je krajem rujna. Razlog je što čovječanstvo koristi resurse 1,7 puta brže nego što se ekosustavi mogu regenerirati.

Ta prekomjerna ekološka potrošnja javlja se širom svijeta - nestaju šume, javljaju se suše, oskudica vode, erozija tla, gubitak biološke raznovrsnosti i nakupljanje ugljičnog-dioksida u atmosferi.

Svjetska fondacija za prirodu (WWF) je u izvješću od listopada prošle godine navela da sve zemlje u regiji žive iznad prirodnih kapaciteta koje imaju. Ukoliko se nastavi istim tempom, do 2030. trošit ćemo ekvivalent dviju planeta. Ipak, ako bi se dan prekoračenja pomjerio za 4,5 dana unazad, vratili bismo se u kapacitete jedne planete.

Foto: quimono / Pixabay


Izvori

EurActiv


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]