Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 22.03.2009.

Dalmatinski džemovi za američka nepca

  • 1.659
  • 81
  • 0

U više od 20.000 američkih trgovina već niz godina prodaju se džemovi i namazi pod imenom Dalmatia koji su na međunarodnim sajmovima hrane, degustacijama na neviđeno (blind testing) i u recenzijama stručnih časopisa osvojili najviše ocjene i brojne nagrade. Ti proizvodi nose i titulu jednog od najpoznatijih i najprodavanijih hrvatskih proizvoda u SAD-u.

Uspjeh tih proizvoda na američkom tržištu, ali i na tržištima Afrike, Azije te europskih zemalja, jedan je od malobrojnih primjera da tvrtka ili proizvod najprije postignu uspjeh na vanjskim tržištima, a tek onda se, ohrabreni postignutim uspjehom, predstave na domaćem.


U čast svome djedu

Potkraj prošle godine Hermes International, proizvođač vrhunskih džemova i namaza, te proizvode pod robnom markom Dida Boža predstavlja i na hrvatskom tržištu. Do danas je samo na američkom tržištu prodano oko četiri milijuna staklenki džema, a Hermes International je prošle godine ostvario promet od nekoliko milijuna eura uz godišnje stope rasta od oko 20 posto. Osim osvajanja hrvatskog tržišta planira ojačati i poziciju na tržištima europskih zemalja nastupima na sajmovima i raznim drugim izlaganjima svojih kvalitetnih proizvoda.

Džemovi i namazi Dida Boža ime su dobili po stvarnoj osobi. Vlasnika tvrtke Hermes International Neba Chupina inspirirao je život i rad vlastitog djeda koji je rođen u Dalmaciji, a bavio se uzgojem smokvi, maslina i vina te je pripremao maslinovo ulje, džemove od smokvi i sir u ulju. Kako kaže Chupin, “Dida je bio sretan, druželjubiv i uvijek nasmiješen čovjek koji unatoč teškom radu na užarenoj dalmatinskoj zemlji nikad nije prigovarao. Upravo taj velik trud i ljubav prema prirodi nadahnuli su me da s jednakim žarom i ljubavlju nastavim proizvoditi džemove i namaze, te na taj način očuvam duh svog pokojnog dide”.

Pod tom robnom markom proizvode se džem od smokve, džem od smokve s narančom, namaz od crnih te zelenih maslina i domaći ajvar. Svi proizvodi pripremaju se prema originalnim dalmatinskim recepturama u strogo kontroliranom pogonu gdje se svaka smokva ručno otvara i pregledava kako bi džem bio vrhunske kvalitete. Visok udio voća, ekološki uzgojenog, te ručno branih plodova daje im punu i osobitu aromu. Velika posebnost tih namaza i džemova je i način njihove konzumacije.

U Hermes Internationalu ističu kako se u svijetu ti namazi ne jedu samo na kruhu, s pecivima ili u palačinkama, nego se džemovi i namazi Dida Boža mogu jesti i sa sirevima te mesnim i drugim jelima. Kako kažu u tvrtki, jedinstveni okus postiže se kombinacijom džema od smokve Dida Boža s raznim vrstama sira, kao što su kremasti, zreli i sirevi s plemenitom plijesni, oštri kozji ili ovčji sir, svježi sir, skuta, mascarpone, ricotta i drugi.


Premalo voćara s certifikatom

Proizvodi Dida Boža za sada se mogu kupiti u svim bolje opskrbljenim trgovinama dm-a, Kauflanda i Konzuma u cijeloj Hrvatskoj, a proizvođači najavljuju da će uskoro biti dostupni i u drugim trgovačkim lancima.

Veliki dio sirovina tvrtka Hermes International nabavlja u suradnji s domaćim proizvođačima, no nažalost ih nije moguće raditi isključivo od domaće sirovine jer u Hrvatskoj nema dovoljno dobavljača koji imaju certifikat za kontroliranu ekološku proizvodnju, a oni koji imaju certifikat ne mogu isporučiti potrebnu količinu ekološki uzgojenih smokvi. Kako kažu u Hermesu, želja im je povećati broj hrvatskih poljoprivrednika koji su voljni baviti se ekološkim uzgojem smokvi te im žele zajamčiti otkup čak i do 100 tona plodova.

Proizvodni pogoni tvrtke nalaze se u mjestu Turčin nedaleko od Varaždina. Tvrtka posluje u skladu s normama sustava HACCP i ISO 22000, a zadovoljava i standard BRC Global Standard-Food. Riječ je o tehničkoj normi koju je razvilo tijelo BRC (British Retail Consortium) kako bi pomoglo trgovcima na malo da u cijelosti zadovolje svoje zakonske obveze glede zaštite potrošača, pružajući zajedničku osnovu za provjeru svih tvrtki koje opskrbljuju trgovce na malo proizvodima s oznakom. Taj je standard jedan od najproširenijih međunarodnih instrumenata putem kojeg sudionici u prehrambenom lancu procjenjuju vlastite dobavljače. Većina britanskih trgovaca na malo utvrdila je da će registracija prema BRC-u postati nužan uvjet za uvrštenje među njihove dobavljače.

Autor: Krešimir Sočković


Izvori

Privredni vjesnik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imamo pobjednike natječaja #RuralFoto! Čitatelji Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konfer... Više [+]