Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bioraznolikosti
  • 02.06.2021. 09:00

Da bi dobili potpore, morat ćete brinuti o bioraznolikosti na svom zemljištu?

U Europskom parlamentu zatraženo je donošenje zakona o bioraznolikosti kako bi se mogao postaviti okvir za upravljanje mjerama njezinog očuvanja i obnove do 2050. Za strategiju traže 20 milijardi eura godišnje.

Foto: Depositphotos/rparys
  • 1.138
  • 357
  • 0

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane u velikom je dijelu podržao Strategiju za bioraznolikost Europske komisije. Osim toga, zatražio je donošenje zakona o bioraznolikosti kako bi se mogao postaviti okvir za upravljanje mjerama njezinog očuvanja i obnove do 2050.

Pored toga, europarlamentarci snažno žale što EU nije postigla ciljeve biodiverziteta do 2020. godine. Smatraju da nova strategija mora na odgovarajući način riješiti svih pet glavnih pokretača promjena u prirodi: način iskorištavanja zemlje, mora i organizama, klimatske promjene, onečišćenje te problem invazivnih stranih vrsta.

Inzistiraju na tome da je za navedenu strategiju potrebno mobilizirati 20 milijardi eura godišnje.

U izvješću, usvojenom sa 62 glasa, uz četiri glasa protiv i 12 suzdržanih, podržava se uspostava zaštićenih dijelova na najmanje 30 posto kopnenog i morskog područja EU-a te hitno djelovanje na zaštiti ugroženih vrsta, a posebno radi sprečavanja daljnjeg nestanka pčela i drugih oprašivača.

Naime, zastupnici u Europskoj uniji protive se ponovnom odobrenju glifosata nakon 31. prosinca 2022. i ponovo pozivaju na hitnu reviziju Inicijative za oprašivače EU koja uključuje ambiciozni okvir praćenja oprašivača na razini cijele EU s jasnim ciljevima i pokazateljima kako bi se zaustavio njihov pad budući da su ključni za okoliš i sigurnost hrane.

No, da bi se to postiglo, potrebna je i motivacija poljoprivrednika. 

"Poljoprivreda i sigurnost hrane u velikoj mjeri ovise o oprašivačima, a njihov zabrinjavajući pad brojnosti problem je koji zahtijeva dodatne mjere. Potrebno je posvetiti veću pažnju utjecaju pesticida i gubitku staništa u poljoprivrednim krajobrazima", rekao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski koji smatra da bi se ovaj problem u velikoj mjeri trebao riješiti budućom poljoprivrednom politikom, a u skladu s ciljevima europskog zelenog plana, i to uvođenjem viših standarda u pogledu zaštite okoliša i klime. 

"Na primjer, kako bi dobili potpore, poljoprivrednici će trebati posvetiti pozornost bioraznolikosti na poljoprivrednom zemljištu. Uz to, u području istraživanja i inovacija, jedan od prioriteta je pronalaženje alternativa uporabi pesticida", komentirao je prilikom objave izvješća o provedbi prve Inicijative EU-a za oprašivače.


Tagovi

Bioraznolikost Strategija Potpore Janusz Wojciechowski Glifosat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]