Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.01.2009.

Čvrstom strategijom prebroditi ekonomsku krizu

HRVATSKI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENI SEKTOR NEMA KRIZNI PLAN ZA SUPROTSTAVLJANJE NEDAĆAMA

  • 459
  • 22
  • 0

Financijska kriza najavljuje se već duže vrijeme a najjači udar, prema predviđanjima, trebao bi uslijediti polovinom godine. Budući da su se (ne)očekivano prvi znaci krize pojavili u poljoprivrednom sektoru, u novu se godinu ušlo a da neke tvrtke prvi put nisu bile u mogućnosti seljacima isplatiti preuzete usjeve, pokušali smo doznati kako se s krizom planira nositi poljoprivredno-prehrambeni sektor. Imaju li krizni plan za ovu, ali i sljedeće teške godine koje se najavljuju? Planiraju li otpuštati radnike, smanjivati plaće i druge uštede?

- Bez obzira na najavljivanje ili početak ekonomske krize u cijelom svijetu, MEGGLE Hrvatska d.o.o. svoje poslovanje će kao i do sada temeljiti na utvrđenoj strategiji, koja i inače podrazumijeva ekonomično raspolaganje resursima i optimizaciju troškova. Zato za sada ne vidimo potrebu za smanjivanjem broja zaposlenika, njihovih primanja ili nekim drugim sličnim mjerama. Svi potezi, vezani uz djelatnike, ali i druge dijelove svakodnevnih aktivnosti, bit će učinjeni u sklopu redovitog poslovanja i njegove organizacije - navodi Sanja Šijanec iz Odjela za odnose s javnošću u Meggle Hrvatska.

Šijanec napominje kako stanje u mliječnoj industriji sigurno neće biti ništa drukčije od stanja u drugim gospodarskim granama te će čvrstom politikom i poslovnom strategijom prebroditi najavljenu ekonomsku krizu.
- Povećanje troškova sirovina, energenata, kredita i sl. pogodit će sve sudionike ekonomskog lanca - proizvođače, prerađivače, kao i potrošače, pitanje je samo u kojoj mjeri. Vjerujemo da će se, bez obzira na to, nastaviti trend smanjenja cijena sirovog mlijeka, koji je diljem Europe u punom zamahu te da će ova situacija jače podsjetiti na problem uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz susjednih država, što predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju domaćim mljekarima, a čija bi regulacija dala prostora za zamah hrvatskim prerađivačima i proizvođačima mlijeka, koji im je prijeko potreban za pripremu poslovanja na skoro pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji - kaže Šijanec.

Josip Pavić, predsjednik Uprave IPK Kandit, kaže da IPK Kandit grupa, koju čine IPK Kandit, Kandit Premijer, Mliječna farma Holstein i svinjogojske farme Lipovača - Prkos, nema krizni plan, već detaljno razrađenu strategiju tvrtki do ulaska u EU, a kojom se planiraju othrvati krizi.
- Naša strategija, između ostalog, obuhvaća smanjenje troškova energije. Budući da smo još prije niz godina osigurali alternativne izvore energije, za proizvodnju koristimo mazut i vlastitu električnu energiju, nismo osjetili ni nedavnu plinsku krizu. Budući da je tržište šećera stabilno, odnosno potražnja za šećerom je konstantna, ne očekujemo veće poremećaje u poslovanju - kaže Pavić te navodi da se o otpuštanju radnika ili o smanjenju plaća ne razmišlja. Dodaje kako su, manje-više, svi gospodarstvenici predosjećali krizu, no da su iznenađeni brzinom kojom se proširila i pogodila gospodarstvo.

O smanjivanju plaća, kako doznajemo od Stjepana Komara, predsjednika Uprava IPK Tvornice ulja Čepin, u toj tvrtki razmišljaju jer su dovedeni u situaciju da su jesenas bili prisiljeni po skupoj cijeni plaćati sirovinu da bi sada došlo do drastičnog pada cijena ulja na svjetskom tržištu. O otkazima se u toj uljari za sada ne razmišlja.

Z.Rupčić