Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Administrativne prepreke
  • 22.03.2024. 16:00

Copa Cogeca poslala pismo ministrima poljoprivrede EU, evo što traže

Copa i Cogeca podržava prijedloge Europske komisije za srednjoročno i dugoročno pojednostavljenje ZPP-a, kao prvi korak u pravom smjeru, a koji štiti prijelaz na održivost poljoprivrede.

Foto: Hrvatska poljoprivredna komora
  • 510
  • 52
  • 1

Europsko udruženje poljoprivrednika Copa Cogeca, na čijem je sastanku sudjelovala i Hrvatska poljoprivredna komora, poslalo je pismo ministrima poljoprivrede EU, u kojem se od njih traže dodatno smanjivanje administrativnih prepreka Zajedničke poljoprivredne politike.

Pismo je, pojašnjava predsjednik HPK, Mladen Jakopović, poslano uoči sastanka Vijeća ministara koji se u Bruxellesu održava u utorak 26. ožujka kako bi se, na njemu, između ostalog razgovaralo o gorućim pitanjima te dali konkretni prijedlozi mjera za trenutne probleme u poljoprivrednom sektoru.

Kako je rekao, danas su od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog dobili informaciju da će od 15. travnja biti pokrenut opservatorij za cijene koštanja svih namirnica na razini EU.

Preteča Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama

"Na ovaj bi se način ukupno i pojedinačno po državama objavljivale cijene, a to je ujedno i preteča za Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama. Odnosno cilj je da prodaja ispod cijene koštanja uđe u nepoštene trgovačke prakse kao Uredba. Ovo je važno i poželjno kako za poljoprivrednike, tako i za naše potrošače", ističe Jakopović. 

Dodaje kako Copa i Cogeca podržava prijedloge Europske komisije za srednjoročno i dugoročno pojednostavljenje ZPP-a, što je predstavljeno 15. ožujka, kao prvi korak u pravom smjeru, a koji štiti prijelaz na održivost poljoprivrede. 

Vjeruju kako će usvajanjem ovih promjena biti veća fleksibilnost u provedbi politike, na način koji uzima u obzir klimatske i lokalne uvjete i specifičnosti diljem EU-a. Ipak, ova europska poljoprivredna organizacija traži nekoliko dodatnih snažnijih mjera i elemenata, posebice o zahtjevima GAEC-a, te brži postupak revizije strateških planova i izuzeća za farme manje od 10 hektara.

Na sastanku je zaključeno kako je potrebno hitno provođenje kratkoročnih i srednjoročnih, a potom i dugoročnih mjera za smanjenje opterećenja poljoprivrednika, koje moraju pridonijeti boljoj provedbi politike, a koja uzima u obzir realnosti na terenu. 

"U ovim prijedlozima voljeli bismo vidjeti i daljnje dodatne mjere i poteze koji će nam olakšati poslovanje“, rekao je Jakopović koji je ujedno i potpredsjednik Copa Cogeca-e. 

GAEC uvjeti 

Kako navode, zatraženo je i da se za GAEC 2 da mogućnost odgode njegove provedbe nakon 2025. s obzirom da nedostaju uvjeti za učinkovitu i praktičnu provedbu, dok je za GAEC 6 potrebno pojasniti koje su mogućnosti koje države članice mogu uzeti u obzir, računajući svoje specifične lokalne uvjete.

Zatražena je i mogućnost da države članice odluče hoće li uspostaviti i pružiti podršku sheme koje pokrivaju prakse za dodjelu poljoprivrednih površina neproizvodnim značajkama, kao što je zemljište na ugaru ili značajke krajolika putem eko programa ili poljoprivrednog okoliša i klimatske obveze. Isto tako traže pojednostavljenje postupka izmjena i dopuna Strateških planova ZPP-a te da ti postupci budu brži.

"Poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju podršku ministara poljoprivrede EU kako bi mogli nastaviti radi i poslovati u pristojnim uvjetima, s pristojnim prihodom i manjim administrativnim opterećenjem", zaključio je čelnik HPK. 


Tagovi

Mladen Jakopović Hrvatska poljoprivredna komora Copa Cogeca Europsko udruženje poljoprivrednika i zadruga Analiza cijene hrane Europska unija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Treba li sjedište Ministarstva poljoprivrede biti u Osijeku?

937


Glasova: 509

Da 54,3%

Glasova: 280

Ne 29,9%

Glasova: 148

Svejedno mi je 15,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Druga strana kiše... Užas.. :(