Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petar Čobanković
  • 01.03.2014. 09:15

Čobi nagulio krumpir i odslužio kaznu

Najdraži bivši ministar poljoprivrednika Čobanković odgulio je svoju "robiju" u osječkoj pučkoj kuhinji

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 996
  • 126
  • 0

Bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a Petar Čobanković nakon 104 dana guljenja krumpira je slobodan čovjek. Priznao je kazneno djelo zlouporabe ministarskog položaja slijedom kojeg je bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio stjecanje protupravne imovine, čime je državni proračun oštećen za 38 milijuna kuna.

Iako se naš dragi bivši ministar, u narodu od milja poznat kao Čobi, kune da nije uzeo ni lipe iz tog posla, ispada da je svaki dan rada u pučkoj kuhinji okajavao 365 tisuća kuna, za koliko ga terete. Tako je prije mjesec dana odradio posljednju smjenu svoje "teške" kazne pomoćnog radnika u Pučkoj kuhinji Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku.

Našem Petru uistinu je bilo tešto. Ipak, trebalo se svakog jutra ustati u četiri ujutro kako bi se stiglo na posao u šest sati. Puna 104 dana ili 730 sati "jadni" Čobi je gulio krumpire, čistio luk i prao posuđe - sve kako bi odradio kaznu zatvora u trajanju od godinu dana koju je dobio za aferu Planinska. Sigurni smo da se od nožića za guljenje, vode i malo deterdženta vrlo lako zarade krvavi žuljevi na rukama. Neki bi rekli, bolje da su mu dali motiku u ruke, možda bi malo stesao liniju.

Kako to da kaznu nije odležao u zatvoru?

Podsjetimo, Čobanković se nagodio s USKOK-om, priznao krivnju za kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret i jednogodišnju kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro. Prema zakonu jedan dan zatvora vrijedi dva sata rada za opće dobro, no to će sada ukinuti pa je Čobi bio jedan od posljednjih koji je tako okajao svoje grijehe.

Sredinom srpnja prošle godine pa sve do 21. siječnja ove godine, svakog radnog dana odlazio je u ustanovu u kojoj se pripremaju obroci za najsiromašnije Osječane.

Kako se bivši ministar osjeća nakon odguljene "robije"?

"Ne želim se izvući od krivnje - uostalom, priznao sam da sam kriv, ali u tom se slučaju ni na koji način nisam materijalno okoristio. Prekoračio sam ovlasti, a da to nisam ni znao. Svjestan sam da sam učinio pogrešku, a kolika je ona u svemu tome, neka valoriziraju drugi. Na kraju sam zadovoljan, okajao sam grijeh i umirio svoju savjest", govori danas Čobanković koji se vraća svojoj obitelji i vinogradima. Nikad više politici, kaže.

Kako bilo, Pero je svoje "odgulio". Drugi očito više neće moći kao on, jer je aktualni ministar pravosuđa Orsat Miljenić nedavno najavio mogućnost zakonskih izmjena kojima bi se u slučajevima korupcije ubuduće spriječilo odrađivanje kazne zatvora radom za opće dobro.

Je li zaista doživio ljudsku katarzu kao što kaže, to zna samo on, no barem je izbliza imao prilike vidjeti kako ljudi žive u zemlji u kojoj je on nedavno bio jedan od najviših dužnosnika. "Svjestan sam svoje pogreške, za nju sam sankcioniran i nastojao sam pošteno odraditi propisani dio kazne. Vjerujem da sam to tako i odradio", zaključuje. Kako bilo da bilo, Čobanković bi mogao biti jedan od posljednjih hrvatskih političara koji je odgulio pet tona krumpira za državni kriminal.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Petar Čobanković Čobi Ivo Sanader Stjepan Fiolić Pučka kuhinja Osijek Afera Planinska Orsat Miljenić Caritas Državni kriminal Krumpir


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]