Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje plodova
  • 08.11.2008.

Čips od jabuka i suhe šljive

Petrinjska škola postala je i proizvodna ustanova

  • 5.043
  • 255
  • 0

Srednja škola u Petrinji sve je više i proizvodna ustanova. Proizvodnja je zadaća strukovnih usmjerenja poljoprivrednih i prehrambenih tehničara, vinogradara, voćara, vinara i cvjećara.

Prodajom do novih ulaganja

Proizvodni rad značajnog dijela učenika, uz mentorstvo njihovih nastavnika, prikazan je u programu “Mi i proizvodimo”. Izložili su povrće koje su proizveli u školskom vrtu, pokraj Petrinjčice u Gupčevoj ulici, voće iz Školske zadruge Bratovština te presadnice iz dvaju staklenika. U manji staklenik, uz sportsku dvoranu, uvedeno je centralno grijanje, iz školske zgrade.

Ispod zgrade uređen je vinski podrum s dvije vrste mladog vina i laboratorijem, a za poljoprivrednu praksu kupljeni su novi traktor s priključicma, ručni alat za polje i vrt te kombi za prijevoz srednjoškolaca ratara, voćara, cvjećara i vinogradara. Najnovija im je sušara, kapaciteta 180 kilograma, jednog punjena za sušenje voća, povrća i ljekovitog bilja. Počeli su s čipsom od jabuka i šljivama, koje pakiraju u vrećice s vlastitim etiketama i naljepnicama. Od tone jabuka dobiju sto kilograma čipsa, a od 500 kilograma svježih šljiva do 180 kilograma sušenih.

Snaga je u znanju

- Sušara je dio našeg novog praktikuma prehrane, u kojem se uči struka i kvalitetno proizvodi. Čips od jabuka, suhe šljive, pasteriziranu ciklu i jabučni ocat izlažu na sajmovima i ujedno prodaju. U tu nastavnu praksu i proizvodnju u školi uložen je 1,1 milijun kuna. Novac smo dobili iz fondova, a i slani su projekti na natječaj za dodjelu novca.

Uložili smo i nešto svojeg novca. Naša je snaga u znanju, jer od 50 nastavnika polovica su diplomirani inženjeri različitih struka - kaže ravnatelj škole, Ante Balen. - Osnovana je učenička vježbenička udruga Bioprogram.

Osim prerade voća i povrća planiramo proizvoditi i sir. Surađujemo s udrugom petrinjskih vinogradara i voćara i sudjelovat ćemo se programu novoosnovanog Centra za šljivu i kesten. Učenicima širimo znanje, jačamo praksu i budimo zanimanje za poljoprivredu, prehranu i srodne djelatnosti - pohvalio se Ivo Jelečević, voditelj stručnog dijela praktične nastave.


Tagovi

Voćarstvo Sušenje plodova

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

559


Glasova: 26

Agrarna stranka 4,7%

Glasova: 82

Domovinski pokret i partneri 14,7%

Glasova: 154

HDZ i partneri 27,5%

Glasova: 5

Javno dobro 0,9%

Glasova: 30

Most i partneri 5,4%

Glasova: 38

Možemo 6,8%

Glasova: 21

Odlučnost i pravednost 3,8%

Glasova: 16

Republika i partneri 2,9%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 1,3%

Glasova: 121

SDP i partneri 21,6%

Glasova: 59

Nitko od navedenih 10,6%

Pregled ankete

Pregled ankete