Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.11.2008.

Cijenom brašna pokrivaju gubitke

CIJENA PŠENICE U PADU, A MLINARI BRAŠNO PRODAJU I DO 24 POSTO SKUPLJE NEGO LANI

  • 386
  • 19
  • 0

Prema Tržišno informacijskom sustavu u poljoprivredi (TISUP) domaće tržište žitarica ponovno bilježi pad cijena pšenice.

U listopadu je, primjerice, cijena pšenice bila niža za 11 posto u odnosu na rujan. Prema kraju listopada cijena pšenice bila je još niža, te se veleprodajna cijena kretala u rasponu od 1,15 do 1,30 kn/kg.

Pšenica jeftinija16 posto

- Uspoređujući s trećim kvartalom ove godine, cijena pšenice u listopadu niža je za 16 posto, a cijene brašna ostale su na istoj razini u odnosu na rujan. Brašno tipa 550 (oštro) tržio se po prosječnoj veleprodajnoj cijeni od 3,34 kn/kg u listopadu, dok je u rujnu cijena iznosila 3,32 kn/kg. U odnosu na proteklu godinu, cijena brašna još uvijek je viša i to u prosjeku za 13 do 24 posto, ovisno o tipu brašna, ističu u TISUP-u.

Na burzi u Budimpešti cijena pšenice ugovorena na početku studenoga ove godine za termin prosinac iznosila je 0,84 kn/kg, a prisutna je tendencija blagog rasta cijena u idućim mjesecima. Na francuskoj burzi MATIF početkom studenoga cijena kilograma pšenice iznosila je 1,05 kuna za termin dospijeća u studenome 2008. godine. U TISUP-u napominju da iako je došlo do pada cijena pšenice proteklih mjeseci, cijene brašna ostale su na istoj razini.

Blokirane cijene

- Prema iskazima tržnih sudionika, razlog stagnaciji cijena brašna je u tome da se pokrivaju gubici iz prethodnog razdoblja, navodi TISUP, uz napomenu kako se ne očekuje daljnji pad cijena pšenice. Kako neslužbeno doznajemo od pojedinih otkupljivača pšenice i mlinara, u gubitke su zapali jer su ljetos pšenicu kupili po, kako kažu, previsokoj cijeni od 1,50 kn/kg, te ih ne zanima cijena na mađarskoj ili nekoj drugoj burzi, a isto tako naglašavaju da zbog toga nemaju prostora ni za smanjenje cijena brašna ni za niže cijene kruha.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovog vikenda od 09. do 11. rujna 2022. godine smo zajedno s vama na 29. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. Posjetite štand Petrokemije u 2. paviljonu te od prodajnih predstavnika saznajte sve što vas zanima o ponudi minera... Više [+]