Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke cijene
  • 15.11.2015. 15:30

Cijene stoke, peradi, sjemena i žitarica u padu!

Cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju pale su 2,5 posto. Istovremeno su porasle cijene gnojiva i biljnih proizvoda, a pale cijene stoke, peradi, sjemena.

  • 455
  • 58
  • 0

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u drugom su tromjesečju ove godine bile niže 2,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, na taj su pad većinom utjecale cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda, koje su u smanjene za 5,7%, dok su proizvođačke cijene biljnih proizvoda povećane za 1,8%. Istodobno su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji pale za 4%.

Pad cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda

Cijene žive stoke i peradi su u drugom ovogodišnjem tromjesečju prema istom razdoblju lani pale za 3,8%, a cijene stočnih proizvoda za 9,1%. Na to su najviše utjecale cijene kravljeg mlijeka i živih svinja koji imaju velik udio u stočnoj proizvodnji. Tako su cijene svinja u drugom tromjesečju pale 15,1% prema istom razdoblju lani, a cijene mlijeka za 9,8%. Pala je i cijena konzumnih jaja, za 6,5%.

Rast cijena biljnih proizvoda

Na rast cijena biljnih proizvoda najviše su utjecale cijene povrća i voća u čijim grupama većina proizvoda bilježi rast cijena. Cijena povrća je tako porasla 4,3%, voća 31%, maslinovog ulja za 11,1%.

Pad cijena žitarica i sjemena

Pad cijena zabilježen je kod žitarica za 9,8%, vina za 1,2%, industrijskog bilja 7,8%. Kod dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju pale su cijene sjemena i sadnog materijala za 9,1% te energije i maziva za 16,1%. Istodobno je za 7,3% porasla cijena gnojiva, sredstava za zaštitu bilja za 0,1%, a za 2,8% veterinarskih usluga.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Proizvođačke cijene Biljni proizvodi Cijene stoke Cijene sjemena Cijene gnojiva Cijene repromaterijala Cijene povrća Cijene voća DZS Cijena peradi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]