Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promjene u EU
  • 30.06.2013.

Cijene sredstava za zaštitu bilja nakon ulaska u EU

S obzirom da sredstva za zaštitu bilja moraju biti registrirana u Hrvatskoj kako bi se mogla distribuirati, ulaskom u EU situacija na tržištu se ne bi trebala značajno mijenjati, a očekuje se blago poskupljenje cijena.

  • 1.089
  • 129
  • 0

Mnogo europskih poljoprivrednika već je iskusilo prednosti članstva u EU. Izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja, kao i postupna liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima, pomogle su tim poljoprivrednicima nositi se sa velikim tržištem kojem su pristupili.

Sredstva za zaštitu bilja bitan su dio poljoprivredne proizvodnje jer služe za suzbijanje ili sprečavanje napada štetnika i uzročnika bolesti, te uništavanje neželjenih vrsta biljaka i korova koji predstavljaju velik problem.

Što će biti sa cijenama sredstava za zaštitu bilja nakon ulaska Hrvatske u EU?

Iako još nemaju nikakve egzaktne informacije, tvrtke koje se bave opskrbom poljoprivrednih proizvođača sredstvima za zaštitu bilja, gnojivima i sjemenom, očekuju blagi porast cijena sredstava za zaštitu bilja, kao i svake godine. "Iako ćemo ulaskom u EU imati slobodno unutarnje tržište za razmjenu roba, to neće utjecati na sredstva za zaštitu bilja jer ta sredstva trebaju biti registrirana u RH kako bi se mogla distribuirati i koristiti - tako da "slobodno" tržište ipak ima neke limite", navode iz tvrtke AM Agro d.o.o.

Iako je sama registracija sredstava za zaštitu bilja pojednostavljena, to je i dalje procedura koja traje 90 dana od predaje kompletne dokumentacije i stoji nekoliko tisuća eura, a tvrtka mora zadovoljiti i određene uvjete kako bi mogla registrirati sredstvo za zaštitu bilja (mora imati zaposlenog agronoma, minimalne tehničke uvjete za skladište itd).

Nadalje, s obzirom da je tržište sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj vrlo uređeno i točno se zna tko je uvoznik, distributer, a tko krajnji korisnik, vrlo je malo vjerojatno da će se to promijeniti jer to jednostavno nikom nije u interesu. Proizvođači sredstava za zaštitu bilja imaju relativno sigurnu naplatu jer plasiraju robu uz pomoć distributera, dok distributeri čuvaju registrirane preparate, a krajnji korisnici zbog kreditiranja i tehničke podrške trebaju stručne osobe, odnosno distributere.

Ipak, kako vjeruju, vjerojatno će doći do korekcije cijena sredstava za zaštitu bilja, i to s poskupljenjem od 2-5%.


Tagovi

Cijene SZB Mehanizacija ZPP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."