Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sačma
  • 14.04.2022. 07:30

Cijene sačme uljane repice rastu - dostižu sojinu?

Na veletržnici u Hamburgu i uvoznoj luci trenutno se za nju naplaćuje 503 eura za tonu, maksimalno 512. Sojina ovaj tjedan košta 517 €/t

Foto: Depositphoto/masterwilu/AlgimantasB
  • 370
  • 59
  • 0

Cijene proteinske hrane za stoku postaju vrlo visoke. Tako je vrijednost sačme uljane repice viša od 500 eura po toni, navodi Agrarheute. Ovo je prvi put da u Njemačkoj dolazi do izjednačavanja cijena sačme uljane repice i sojine.

Nedavno su one doživjele blagi pad poslije dostignutog maksimuma zahvaljujući žetvi u Južnoj Americi i visokih prognoza uzgoja iz SAD-a.

Na veletržnici u Hamburgu i uvoznoj luci trenutno se za nju naplaćuje 503 eura za tonu, maksimalno 512. Sojina ovaj tjedan košta 517 €/t. 

Početkom ožujka vrijednosti sojine sačme su porasle na rekordnih 570 €/t. Zahvaljujući padu cijena u SAD i Južnoj Americi i očekivano povećanje površina pod tom kulturom, na tržištu je došlo do smirivanja.

Problem je na tržištu Europe gdje je ponuda ova dva proizvoda vrlo mala. Dodatno opterećenje je što je obustavljen uvoz iz Ukrajine.

Rekordi za uljanu repicu

Cijene uljane repice obaraju rekorde u glavnim izvoznim lukama u Kanadi i Australiji. Kanadska je isporučena u Vancouver po cijeni od 968 USD po toni. Australijska je pak došla do 923 USD po toni. U Francuskoj ona iznosi 1.050 dolara po toni.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Podaci pokazuju da vlada nestašica i sjemena i sačme ove uljarice. Podsjetimo, u veljači je objavljeno da će globalna površina pod njom biti veća za skoro milijun hektara nego prošle godine te će dostići 40 mil. ha u sezoni 2022/23. To je povećanje za više od 2 posto u odnosu na tekuću marketinšku godinu. 

Vlada nestašica i sjemena i sačme ove uljarice (Foto: Depositphoto/AlgimantasB)

Europa koristi puno više sojine, 27,7 milijuna tona, nego sačme uljane repice, 11,8 milijuna tona. U Njemačkoj je obrnut slučaj. Koristilo se samo 2,9 milijuna tona sojine u prošloj tržišnoj godini 2020/21, te 4,0 milijuna tona od uljane repice čija je potrošnja u posljednjih 10 godina porasla. 

Dugoročno skupa proteinska hrana

S obzirom na trenutnu situaciju ne očekuje se da će doći do smirivanja tržišta. Cijena sačme uljane repice za svibanj u uvoznoj luci u Hamburgu je 503 eura po toni. Za žetvu u kolovozu su se značajno smanjile na 390 eura po toni. 

EK u svojim prvim prognozama za europsku žetvu očekuje povećanje na osnovu izvješća o uzgoju u državama članicama. Predviđa žetvu od 18,1 milijun tona, a koja će biti veća u usporedbi s 17,0 milijuna tona u prethodnoj sezoni. Komisija očekuje pad uvoza sa 4,9 na 4,0 milijuna tona.

Uvoz soje bi se povećao sa 14,5 na 15,0 milijuna tona, a očekuje se da će uvoz sojine sačme ostati na 16,7 milijuna tona. To neće dovesti do smanjenja cijena koje se očekuju na tržištu. Ona košta 517 eura po toni u Hamburgu. Procjena je da će ove visoke vrijednosti ostati nepromijenjene do sljedeće američke žetve na jesen.

Kakvo je stanje na tržištu stočne hrane u jugoistočnoj Europi?

Dakle, stočari neće moći očekivati pad cijena stočne hrane u narednih nekoliko mjeseci.


Tagovi

Sačma uljane repice Sojina sačma Poskupljenje Rast cijena Stočna hrana Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Počelo je, počelo :) Kako se kreću prinosi kod Vas?