Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 29.03.2023. 15:00

Cijene gnojiva na svjetskom tržištu nastavljaju padati?

Pad globalnih cijena je nastavljen i kada su u pitanju fosfati. Rusija planira produžiti ograničenja na izvoz

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 3.794
  • 239
  • 0

Cijene gnojiva na svjetskoj razini su nastavile padati. Analitičari navode da je većina glavnih referentnih vrijednosti uree dostigla privremeni donji prag. Tome je pomoglo određivanje cijena na indijskom tenderu 3. ožujka i sezonska kupovina u Europi i SAD-u, piše Agrarheute. Smatra se da je globalna trgovina amonijakom ostala ograničena i tržište očekuje daljnji nagli pad pri sljedećem fiksiranju u Tampi, SAD.

Nepovjerljivi kupci

Pad globalnih cijena je nastavljen i kada su u pitanju fosfati. Najviše zbog nižih troškova sirovina, porasta zaliha i ograničene potražnje. Globalni kupci potaše trenutno su nepovjerljivi. Teško se odlučuju za kupovinu zbog očekivanog daljnjeg pada i izostanka nove indikativne ugovorne cijene za Indiju i Kinu.

Agencija Fitch sada je dodatno snizila svoju prognozu za ureu i druga dušična gnojiva za 2023. godinu. To opravdava padom cijena plina i isporukama iz ranije sankcioniranih zemalja poput Rusije, Irana i Venecuele.

Stanje na njemačkom tržištu

Kada je riječ o Njemačkoj, cijene najvažnijih dušičnih gnojiva su pale za dodatnih 10 eura/t. Kalcijev amonijev nitrat KAS koštao je tijekom tjedna 360 €/t, što je oko 250 eura manje nego na početku godine. Urea je nešto više od 480 eura, dok je otopina uree amonij nitrata AHL koštala nešto manje od 380 €/t.

Cijene fosfornih i potašnih gnojiva padaju na svjetskom tržištu, ali ne i u Njemačkoj. Za tonu potaše potrebno je izdvojiti 585 €/t. Diamonijev fosfat DAP je nešto manje od 720 €/t.

Rusija će produžiti ograničenja na izvoz

Treba napomenuti i to da bi Rusija mogla produžiti ograničenja na izvoz gnojiva za šest mjeseci do studenog kako bi pomogla u podršci domaćem tržištu, izjavio je njihov ministar poljoprivrede Dmitry Patrushev.

Moskva je uvela privremene kvote za izvoz nekih gnojiva krajem 2021. kako bi osigurala domaću opskrbu, ali ih je od tada stalno produžavala. Trenutna ograničenja istječu krajem svibnja.

Ta je zemlja jedan od vodećih svjetskih proizvođača potaše, fosfata i dušičnih gnojiva. 


Tagovi

Cijena uree Ograničenje na izvoz Cijena potaše Pad cijena Pad potražnje Tržište gnojiva Cijena gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.