Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.10.2008.

Cijene će biti niže od 75 lipa

KUKURUZ Problemi zbog završetka otkupa

  • 418
  • 20
  • 0

Križevci - Proizvođači kukuruza nikako da dođu na zelenu granu s ovogodišnjim rodom, koji je, usprkos vremenskim nepogodama, natprosječnim prinosom nadmašio sva očekivanja. Dok su im dosada glavobolju zadavale samo otkupne cijene, sada je iskrsnuo novi problem sa zatvaranjem Podravkinih silosa.

- Budući da ga otkupljujemo samo radi daljeg plasmana na tržište te za to upotrebljavamo naše silose i sušaru, otkup smo sveli na potrebe kupaca, kojih u ovom trenutku nemamo dovoljno za sve tržišne viškove - kaže Pero Katić iz Podravkinih Mlinova. Dodaje kako će se otkupiti još do šest tisuća tona zrna, ali samo od seljaka s kojima su proljetos ugovorili proizvodnju. Tek ako se pojave novi kupci, ponovo će nastaviti otkup.

Tako se ostvarilo ono što su proizvođači predosjećali te su proteklih dana pohrlili traktorima pred Podravaku i stvorili kolone čak do Danice kao i prijašnjih godina. Nažalost, nisu svi uspjeli prodati svoj urod pa im sada ne preostaje drugo nego da ga ponude drugim otkupljivačima.

No, ostaje problem s cijenama. Iako im država dodaje tisuću kuna poticaja, proizvođači neće doći na svoje jer će otkupljivači, tvrdi Stjepan Antolić, predsjednik županijskoga seljačkog saveza, smanjiti već prepolovljene otkupne cijene.

- Država je dignula ruke od cijena i prepustila tržištu da ih formira, a kolike će one biti, o tome ne odlučujemo mi, već otkupljivači koji se još nisu očitovali - kaže Antolić.

Potvrda je toga i Podravkin primjer - još ih nije utvrdila iako je već napunile silose te čeka cijene ostalih velikih otkupljivača. No, zasigurno 75 lipa neće opstati, a koliko će biti niže, tek se treba vidjeti - dodaje Antolić uz pripomenu da će smanjenje cijena “pojesti” dodatni poticaj, a od toga će koristi imati samo otkupljivači.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo 7 načina kako obilježiti današnji Međunarodni dan bioraznolikosti!

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se danas, 22. 5., uz temu "Budi dio plana" i poziv na provedbu Globalnog okvira za bioraznolikost -  kojim bi se planetar...

Više [+]