Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.04.2009.

Cijena narasla na čak 483 milijuna

Privatizacija Vupik Vukovar

  • 787
  • 35
  • 0

Hrvatski fond za privatizaciju priprema četvrti natječaj za prodaju vukovarskog poljoprivrednog kombinata Vupik.

Nema prodaje za kunu

Iako se očekivalo da se paket od 87 posto na prodaju stavi pod posebnim uvjetima - za jednu kunu i uz 99-postotni popust za nepodmirene obveze, postoje naznake da će se cijeli proces vratiti na početak.

Vupik je nedavno povećao temeljni kapital, a to zahtijeva da se u novom natječaju ponudi po nominalnoj cijeni. Tako bi se državni paket ponudio za 483 milijuna kuna.

Uz takvu cijenu teško da će se netko javiti na natječaj, kaže jedan od glavnih pretendenata na Vupik Marko Pipunić, vlasnik osječke tvrtke Žita, koji je s Upravom i sindikatom radnika dogovorio zajedničku privatizaciju.

Žito bi bez naknade na sve zaposlenike prenio 25 posto plus jednu dionicu od kupljenog državnog udjela.

Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a, kaže da on za taj aranžman Uprave, radnika i Žita nije čuo niti se o tome službeno raspravaljalo. Duvnjak nije želio govoriti o deteljima natječaja.

Upitne ponude

Pipunić kaže da je njegova tvrtka sve dalje od želje da sudjeluje u procesu privatizacije Vupika jer se okolnosti na tržištu mijenjaju.

Kakav će model prodaje odabrati država, ne zna ni predsjednik Uprave Vupika Zoran Mudri. Uvjeren je da će za Vupik ipak biti zainteresiranih ulagača. Navodno ponudu sprema i konzorcij hrvatskih tvrtki koje nisu u biznisu s hranom.

Zainteresirani su bili Granolio, Viro, Agrokor, ali i srbijanski tajkun Mišković.

Gubici teški 70 milijuna kuna

Mudri kaže da je Vupik prošlu godinu završio s dva milijuna kuna dobiti, a dobri poslovni rezultati postignuti su zbog dobre godine u poljoprivrednoj proizvodnji. Vupik je tvrtka u kojoj se mnogo toga mora rješavati.

Dovoljno je reći da bi samo za otpremnine za oko 200 radnika trebalo imati od 30 do 40 milijuna kuna te da tvrtka ima oko 70 milijuna kuna prenesenog gubitka u posljednjih 11 godina.

Autor: M.Kuskunović


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]