Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chris McCullough
  • 14.06.2018. 10:35

Chris McCullough, Irac u Hrvatskoj: Unija je stara, komplicirana i tvrdoglava baš kao i predsjednik Europske komisije

Razgovarali smo s agrarnim novinarom iz Belfasta u Sjevernoj Irskoj koji je prošli tjedan posjetio brojne domaće proizvođače hrane. Chris McCullough je putovao u mnoge zemlje pišući o poljoprivredi pa smo ga zamolili da nam kaže kako je doživio Hrvatsku. Gdje je naša zemlja u odnosu na ostale? Pročitajte odgovore na 7 pitanja za Irca.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.971
  • 296
  • 2

On dolazi iz Sjeverne Irske točnije iz Belfasta, ima 43 godine, a zadnjih 16 piše o proizvodnji hrane i drugim temama ruralnog prostora. Agrarni novinar Chris McCullough boravio je prošlog tjedna u Hrvatskoj u sklopu studijskog putovanja s ciljem upoznavanja naše poljoprivrede, a koje je po prvi puta organiziralo naše Društvo agrarnih novinara Hrvatske.

Odličan je to povod za razgovor, a posebno u kontekstu svih onih Hrvata koji u Irsku odlaze u drugom smjeru u potrazi za radnim mjestom (doduše češće u Republiku Irsku, a rijeđe u Sjevernu Irsku).

1. Dakle Chris, 5 dana si putovao našom domovinom s grupom agrarnih novinarima iz Europe. Koja je prva misao kada danas pomisliš na Hrvatsku?

Spavanje. Definitivno spavanje. Uopće se nisam naspavao tijekom boravka u Hrvatskoj. Zato što nisam htio propustiti niti minutu onoga što ste nam pokazivali, a i svakog sam dana rano ustajao jer imam naviku trčanja ujutro. S druge strane svaki dan bi do kasno navečer bili aktivni, bilo da sam nekoga intervjuirao ili da smo debatirali i otvarali različite političke teme o kojima volim govoriti. Neki to baš i ne vole, ali ja ću i nadalje nastaviti s tom praksom, jer sam u tome dobar!

2. Ti dolaziš s otoka, a tu si razgovarao s našim poljoprivrednicima. Vidiš li neku poveznicu između Hrvatske i Irske poljoprivrede i ljudima?

Vidim. Vidim istu strast prema onome što rade ljudi i u Hrvatskoj i u Republici Irskoj, kao i u Sjevernoj Irskoj odakle ja dolazim. Strast prema poslu je ista. U svim ovim primjerima koje smo vidjeli, bilo da se radi o siru, vinu, maslinovom ulju, povrću ili ribarstvu vidio sam ono što imaju i naši poljoprivrednici, predani su tome što rade. Irska također ima puno malih farmera, kao i onih kojima je to dopunski posao i oni gledaju na to kao na način života, a ne kao posao. Također naše table zemljišta su male baš kao što sam vidio na nekim mjestima u Hrvatskoj.

3. Puno mladih iz Hrvatske odlazi baš u Irsku. Što misliš zašto je tome tako? Zašto Irska?

To je jako dobro pitanje. Logično je da su ulaskom u EU Hrvati dobili veću slobodu kretanja i mogućnosti rada u mnogim zemljama Europe što do sada nije bio slučaj. Vjerujem da su neki otišli put Irske i radi usavršavanja engleskog jezika. S druge strane troškovi života su u Irskoj daleko veći nego kod vas. Moguće je da neki odlaze i radi drugačijeg obrazovanja ili poslovnih izazova. I naravno financijski razlozi, jer su plaće veće u Irskoj.

4. Znam da se u Irskoj pije pivo, ali u ovih nekoliko dana kušali smo različita vina, ima li neko koje ti je ostavilo poseban dojam? 

Ja nisam taj koji pivo stavlja u prvi plan. Volim bijela vina, a od žestokih pića votka je moj izbor. Većina vina koja smo kušali u Hrvatskoj bila su jako dobra, jedini uvjetno rečeno minus je što su neka bila prejaka. No, to niti ne mora biti neki problem jer se to osjeti samo kod prve čaše. U mom hladnjaku u Belfastu upravo hladim bocu slavonske vrhunske graševine Tandara koju ću s prijateljima podijeliti ovog vikenda kad slavim rođendan. Samo moramo naći načina da mi pošaljete još.

5. Je li ovo bio tvoj prvi posjet Hrvatskoj? Nakon viđenog imaš li možda želju doći kao turist?

Da, ovo je prvi puta. Bio sam u okolici - u Crnoj Gori i Sloveniji i htio sam posjetiti Hrvatsku. Itekako se mogu se zamisliti kako uživam na nekoj od vaših plaža na godišnjem odmoru.

6. Tvoja država, Velika Britanija odlučila je napustiti EU. Možeš li s nama podijeliti tvoje viđenje Brexita i reći nam nešto o tome kako će on utjecati na farmere u Sjevernoj Irskoj?

Poljoprivrednicima u Sjevernoj Irskoj i cijelom Ujedinjenom kraljevstvu bilo je već dosta EU papirologije i birokracije. Mislim da to još nije tako pogodilo Hrvatsku jer ste relativno nedavno ušli. Puno je tu bilo pravila koje ostali nisu morali poštivati pa su osjećali nepravdu. S druge strane UK je stalno imala osjećaj kako puno novaca daje u Europsku uniju, a malo za to dobije nazad. Naši farmeri bili su kontinuirano opterećeni nekom glupom papirologijom, samo da bi se uskladili s onim što EU traži. Bavljenje papirima umjesto da rade svoj posao ili odmaraju sa svojim obiteljima.

Mi smo članovi EU (nekada EEC) od 1973. tako da je to s vremenom na neki način ostarjelo, postalo prekomplicirano i tvrdoglavo, baš kao sadašnji predsjednik Europske komisije. Unija treba nove i mlađe političare koji će donijeti svježi pristup i ideje koje imaju smisla. Brexit bi mogao biti dobar za naše farmere ako UK Vlada uspije kreirati dobru platformu za proizvodnju i izvoz. Također očekujemo da kreiraju pravičniji sustav potpora koji će izvući ono najbolje iz naših poljoprivrednika i osigurati kvalitetnu hranu uz nužne standarde.

Brojni argumenti i niske cijene poljoprivrednih proizvoda pokazuju da EU politike ne funkcioniraju dobro. Nedostaje tržišta, a umjesto toga se traže neki drugi načini. Očekujem da će jačanje desnih stranaka u EU dovesti do ozbiljnije promjene  politikama EU.

7. U svojoj prijavi za studijsko putovanje napisao si da si alergičan na crvena vina i crvenokose žene. Znamo da 5 dana nije malo vremena. Pa Chris jesu li ti nedostajale s obzirom da ih kod nas nema toliko kao u Irskoj? 

Skoro sam dobio srčani udar kada sam vidio da u zračnoj luci Zadar crvenokosa dama drži natpis s mojim imenom. S obzirom da sam organizatorima puta napisao da sam alergičan na crvenokose mislio sam da se to neko igra sa mnom. Šalu na stranu, cura je bila super, prijateljski nastrojena i dala mi puno informacija o Hrvatskoj dok smo se vozili prema Pagu i sirani Gligora. Srećom ona je bila jedina crvenokosa u svih 5 dana u vašoj domovini!  


Tagovi

Irska Chris McCullough Sjeverna Irska Republika Irska Jean-Claude Juncker


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]