Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarno novinarstvo
  • 12.06.2018. 15:00

Hrvatska prvi put ugostila agrarne novinare iz 15 zemalja Europe

Novinari iz 15 zemalja Europe obišli su Zadarsku regiju, okolicu Zagreba, Moslavinu te dio Slavonije gdje su imali priliku upoznati svu različitost hrvatske proizvodnje hrane

Foto: Vedran Stapić
  • 621
  • 93
  • 2

Prvi put u svojoj kratkoj povijesti Društvo agrarnih novinara Hrvatske ugostilo je u sklopu studijskog putovanja grupu od 20-ak kolega iz 15 zemalja Europe. Uz pomoć Europskog udruženja ENAJ (European network of agricultural journalists) sedma sila poljoprivrede EU je 6. do 10. lipnja 2018. posjetila brojne domaće proizvođače hrane. Od Jadrana do Slavonije. Iskustva su razmijenjena, informacije prikupljene, a glas o mogućnostima našeg agrara već se počeo širiti diljem starog kontinenta pa i šire.

Program je bio sadržajan, a s ciljem demonstracije različitih mogućnosti domaćeg agrara. Dakako, vodilo se i računa pokazati izvozne kapacitete naših kompanija. Putovanje je imalo i posebnu svečarsku dimenziju, jer je završilo proslavom velikog jubileja - 70 godina Emisije za selo i poljoprivredu 1. programa Hrvatskog radija.

Trio gušti = Gligora + Bobanović + Škaulj

Program je krenuo od juga Hrvatske, a prva točka bila je poznata i nagrađivana sirana Gligora iz Kolana s otoka Paga. Nadalje, karavana je nastavila put istoka u Polaču kod Zadruge Masvin, Rade Bobanovića i Željka Uzelca. Dojam je kod gostiju začinio Rade kratkim performansom – pred naš je autobus došao na konju, a potom galopirajući pred kamerama stvorio odličan uvod u priču o ostvarenju potencijala zaleđa Zadra kroz smokve, vino i maslinovo ulje. I Zadarska županija dala je svoj obol, a pročelnik odjela za poljoprivredu Danijel Segarić goste je više informirao o promicanju mogućnosti ove regije. 

Da je program dobro prihvaćen potvrđuje i sudionik iz susjedne Mađarske dr. Attila Szalay, koji je ovom prilikom rekao: "Ako bi morao birati jednu riječ da opišem ovo što smo danas vidjeli rekao bih: fantastično! Odličan program i fantastična organizacija!"

Već popodne turneja je dobila svoj nastavak u Nadinu kod obitelj Škaulj, gdje su okupljeni slušali o posjeti kralja Švedske i specifičnom teroaru njihovih crvenih vina, posebno Merlota, Syraha i Cabarnet Souvigniona. Bili su tu i gosti sa Sveučilišta u Zadru, a dr.sc. Tomislav Kos predstavio je rezultate rada njihovih projekata.

Od najveće proizvodnje morske ribe do mini sirane

Drugog dana iz Zadra krenulo se rano ujutro trajektom na Ugljan, pa potom na lokalitete uzgajališta brancina i orade našeg najvećeg proizvođača ribe – Cromaris iz Adris grupacije. Prvi čovjek uzgajališta, Dane Desnica neumorno je odgovarao na pitanja novinara koji su ovu temu pratili s posebnim interesom. Kako bi dobili punu sliku o putovanju ribe, od mora do stola, nastavak je bio prezentiran u njihovim preradbenim postrojenjima u Luci Gaženica. Tamo su novinari dobili priliku vidjeti suvremeni pogon koji skrbi o najvećoj razini kvalitete obrade, higijene i pakiranja.

Iza toga grupa kreće put unutrašnjosti, gdje je sljedeća postaja nedaleko Zagreba u maloj obiteljskoj sirani Kusanovec, vlasnice Romine Zadravec. Kušali su se sirevi, predstavio poslovni model, a u ovom autohtonom okruženju u ime Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Tugomir Majdak, govorio je o razvojnim programima i budućnosti poljoprivredne politike. 

Sve čari Moslavine

Program trećeg dana započeo je u Rugvici kod BC Instituta gdje smo domaćine zatekli u jeku priprema za njihov Centralni dan polja, što je bila i odlična prilika da žitarice vidimo prije službenog datuma. Stručnjaci za genetiku sadnog materijala ovdje su sedmu silu upoznali s proizvodnim programom i pri tome najavili ambiciju rasta na tržištima Ukrajine i Rusije.

Sljedeći domaćin Marijo Puškarić iz Kaniške Ive pokazao je kako sa puno rada, znanja i ustrajnosti napraviti transformaciju od proizvodnje žitarica na krumpir i češnjak. Danas je najveći proizvođač krumpira u RH. Kod obližnjeg su ribnjaka ovi strani gosti po prvi puta imali priliku vidjeti i kušati šarana na rašljama u organizaciji lokalnog ribičkog društva. 

Svu širinu poljoprivrede ovog kraja Moslavina je pokazala kod obilaska gotovo 50ha modernog voćnjaka jabuke tvrtke Vrtovi voća. Različitost i brojni uspješni aduti pokazali su da naš agrar itekako može ići naprijed jer ima onih koji znaju, mogu i nemaju straha.

Potpuno sretan kraj trećeg dana puta osigurala je Moslavačka priča, imanje koje na najljepši način pokazuje Moslavinu. Tu su novinari doživjeli narodne običaje, a nije nedostajalo niti pjesme kao ni Škrleta. Na kraju dana grupi se pridružila i naša europarlamentarka Marijana Petir, koja je ovom prilikom predstavila izazove smanjenja budžeta za poljoprivredu u sljedećem proračunskom razdoblju, a potom i odgovarala na brojna pitanja. 

Jedan od sudionika rasprave, Chris McCullough iz Belfasta, Sjeverne Irske, svake godine posjeti nekoliko zemalja i piše o njima:

"Često putujem, a nekako sam posebno impresioniran strašću prema onome što rade ljudi koje smo posjetili. Ovdašnji se poljoprivrednici trebaju ujutro ustajati s osmijehom na licu, jer žive i rade u prekrasnoj zemlji. 

Vide se određeni problemi s administracijom, ali vjerujem da će se to s vremenom ispeglati. Imate i vrlo upućene europarlamentarace koji su puno učinili za male farmere, zato je važno da i nadalje rade u tim institucijama."

Slavonijo zlatna ti si

Slavonija je bila sljedećom destinacijom, u jeku žetve ječma,  a njen prvi predstavnik Osatina Grupa, vlasnika Mirka Ervačića. Njihov jedinstveni tehnološki koncept predstavljen je na više lokacija ove tvrtke u okolici Đakova, a prezentiran je i široki asortiman proizvoda uz brojne razvojne ambicije.

Put nadalje vodi prema jugu, u Lovačku kuću Radinje gdje je domaćin Hrvoje Žakić ispred Hrvatskih šuma dao jezgrovit pregled poslovanja. Razvila se i rasprava jer se različitost upravljanja šumama pokazala zanimljivom zbog drugačijih pristupa u regulaciji ovog sektora na nacionalnim razinama. 

70 godina Emisije za selo i poljoprivredu 

Posljednji je dan bio posve u znaku jubileja, a njegov domaćin poljoprivrednik Antun Vrakić u malenom mjestu Siče u Brodsko-posavskoj županiji. Martin Vuković, predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske vodio je s ovog imanja program Emisije za selo i poljoprivredu uživo uz gostovanje brojnih kolega. Našlo se i vremena da vlasnici posjeda odgovore na pitanja novinara o izazovima uzgoja u sustavu krava-tele, a i o pitanjima novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Sve to začinili su i tamburaši, a Vrakićevi su si dali truda te pripremili tradicionalni svatovski ručak za sve koji su nazočili ovom jubileju.

"Uspjeli smo im pokazati da imamo proizvođače koji ostvaruju svjetske rezultate u poljoprivredi. Posebno sam sretan jer su naši gosti zadovoljni viđenim, a i da su oduševljeni našom hranom, što govori da smo na dobrom putu."  Tim je riječima na kraju ovoga putovanja iskazao zadovoljstvo predsjednik DANH-a Martin Vuković.

Ako bismo se htjeli našaliti, mogli bismo reći da je vuk sit, a ovce na broju.

Pitao sam i osnivača ENAJ-a, Belgijanca Jefa Verhaerena kakvi su mu dojmovi, što je bilo dobro, a što možemo popraviti: "Znaš Vedrane, mi iz zapadne Europe nismo skloni pretjerivanju, ali ovo je bilo stvarno odlično. Što se mene tiče, sigurno u TOP3 studijska putovanja upoznavanja poljoprivrede jedne zemlje od svih na kojima sam ikada bio, a posjetio sam ih puno."

Još se dojmovi nisu slegli, ali rekao bih da smo iz 15 zemalja dočekali kolege, a ispratili prijatelje. To nam daje pravo da budemo ponosni.


Fotoprilog


Tagovi

Društvo agrarnih novinara Hrvatske ENAJ Agrarni novinari Emisija za selo i poljoprivredu Sirana Gligora Attila Szalay Škaulj Cromaris Sirana Kusanovec BC Institut Marijo Puškarić Jef Verhaeren


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]