Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRONET
  • 19.01.2022. 09:00

Četvrtina domaćih poljoprivrednika samostalno podnese zahtjev za isplatu potpora

Je li sustav Agroneta previše složen ili je riječ o razini informatičke pismenosti? Jeste li i vi trebali pomoć pri ispunjavanju zahtjeva?

Foto: Vedran Stapić
  • 3.343
  • 237
  • 2

Većina domaćih poljoprivrednika trebala je pomoć pri podnošenju zahtjeva za isplatu potpora, kažu službeni podatci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

O razini internetske pismenosti domaćih proizvođača hrane, ali i o složenosti infrmacijskog sustava sustava AGRONET, govori informacija da svaki četvrti poljoprivrednik samostalno, putem interneta, preda zahtjev za isplatu potpora.

Broj tako predanih zahtjeva bio bi vjerojatno i veći, da se u sustavu nisu događale promjene, koje su dio naših poljoprivrednika uputile po pomoć u urede APPRRR-a, a čiji su službenici načinili prijavu za te korisnike.

Tako je prošle, 2021. godine od 132.987 predanih zahtjeva njih 33.521, odnosno 25 posto isti kreiralo samostalno iz svojih domova, dok je godinu ranije istu mogućnost iskoristilo njih 34.197 kada je bilo upućeno 128.999 zahtjeva za isplatom potpora.

Naziv / Godina 2020. 2021.
Broj zahtjeva generiranih u AGRONET-u 128.999 132.987
Broj zahtjeva popunjenih uz tehničku pomoć institucija  94.802 99.466
Broj zahtjeva popunjenih samostalno 34.197 34.197
Udio samostalno popunjenih zahtjeva 27% 25%

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pristup internetu u protekloj godini imalo je 86 posto kućanstava u RH, što je rast od jedan posto u odnosu na 2020. godinu. 

Kada je u pitanju namjena njegove upotrebe kod pojedinaca, usluge e-uprave koristilo je njih 55 posto, pristup internetu za predaju službenih zahtjeva/obrazaca javnim službama 32 posto, a tek 10 posto za sudjelovanje u online glasovanju ili konzultacijama kako bi se definirale društvene ili političke teme. 

Najveći dio digitalne populacije, kazuju podaci DZS-a, još uvijek internet koristi ponajviše za prikupljanje informacija, čitanje novina i magazina, primanje i slanje elektoničke pošte te sudjelovanje na društvenim mrežama.


Tagovi

Informatička pismenost AGRONET Predaja zahtjeva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]