Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija za mlade poljoprivrednike
  • 24.10.2017. 18:00

Četiri dana predavanja za mlade poljoprivrednike

Savjetodavna služba provodi četverodnevna predavanja u okviru Programa ruralnog razvoja Mjere 1 - Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja. Polaznici su predavanjima izuzetno zadovoljni!

Foto: screenshot/youtube.com
  • 3.875
  • 168
  • 0

Korisnicima potpora za mlade poljoprivrednike omogućeno je ispunjavanje uvjeta edukacije, završavanjem jednog od programa strukovnog osposobljavanja. Spomenuta četverodnevna predavanja provodi Savjetodavna služba u okviru Programa ruralnog razvoja Mjere 1 - Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, operacija 1.1.1. i 1.1.2.

"Edukaciji mogu prisustvovati oni koji imaju nedavno otvoren OPG, a nemaju završenu poljoprivrednu izobrazbu, bilo kakav tečaj za vinogradara, vinara, ratara, srednju poljoprivrednu školu, višu ili visoku školu. Ako imaju neku od tih izobrazbi diplomu mogu donijeti u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi jer je ona potrebna za dobivanja poticaja", rekao je Goran Josipović iz podružnice Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije.

Četiri dana predavanja

Stručni savjetnici će tako mladim proizvođačima prenijeti osnovna znanja iz brojnih područja poljoprivrede.

"To je možda najjednostavniji način da dobiju potvrdu o izobrazbi koja je besplatna, jedino što moraju četiri dana dolaziti slušati naša predavanja. Sve ono za dalje što budu trebali u svojoj proizvodnji mi ih upućujemo da nam se obrate. Izaći ćemo na teren i pomoći im oko bilo kojeg dijela njihove proizvodnje", ističe Josipović.

Savjetodavna služba pripremila je više raznih programa strukovnog osposobljavanja. Organizirani su tečajevi iz ratarstva, voćarstva, pčelarstva, povrtlarstva, vinogradarstva...

"Tako oni dobivaju nešto uvećan poticaj, a potvrda o završenom tečaju omogućit će im da jednog dana, ako budu zainteresirani, mogu aplicirati na neke od mjera Europske unije koje se budu ticale njihove proizvodnje", rekao je viši stručni savjetnik Tomislav Božićević.

Učili o uzgoju vinove loze

Ovaj tjedan polaznici s područja Požeško-slavonske županije imali su priliku naučiti više o uzgoju loze, proizvodnji vina, sortama, rezidbi i brojnim drugim bitnim dijelovima vinogradarstva.

"Najvažniji posao u vinogradu je rezidba. Zimska rezidba je posao kojim determiniramo puno toga. Ostavljajući veći ili manji dio pupova određujemo kakav će biti urod, određujemo kvalitetu budućeg mošta i vina te trajnost trsa, jer manjim opterećenjem trsovi će duže trajati", ističe Božićević.

Polaznici zadovoljni edukacijom

Prilikom da steknu poljoprivredno strukovno osposobljavanje zadovoljni su i sami polaznici edukacije.

"Završio sam srednju ekonomsku školu, a sada studiram ekonomiju. Svi ostali iz obitelji su u poljoprivredi. Bavimo se vinogradarstvom 20-ak godina. Smatram ovu edukaciju kvalitetnom i potrebnom. Svi mi imamo nekakvo iskustvo jer se time već bavimo, a ovdje dobivamo razne druge savjete i pomoći koje će nam biti potrebne tijekom obavljanja djelatnosti", rekao je Marko Špoljarić iz Vetova.

Posljednji dan strukovnog obrazovanja poljoprivrednici polažu ispit. Oni koji utvrde svoja znanja dobit će potvrdu o uspješno završenoj edukaciji.

Javiti se djelatnicima Savjetodavne službe

Za polaznike iz Požeško-slavonske županije sva predavanja će se održavati u zgradi Općine Kaptol. Sljedeće je na rasporedu pčelarstvo koje počinje u utorak 24. listopada, a zatim slijede povrtlarstvo i ratarstvo.

Svaki korisnik koji je podnio zahtjev za plaćanje za mladog poljoprivrednika prvi put u 2015. ili u 2016. godini, obvezan je do 31. prosinca 2017. dostaviti regionalnom uredu Agencije za plaćanja kopiju dokumenta o obrazovanju uz predočenje originala na uvid.

"Svi zainteresirani mogu se javiti u Općinu Kaptol ili bilo kojem djelatniku Savjetodavne službe. Mi ćemo uzeti podatke i elektronski ih obraditi. Poljoprivrednici samo trebaju odvojiti četiri dana da dođu i odslušaju tečaj", naglasio je Josipović.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Edukacija Poljoprivreda Mladi poljoprivrednici OPG Savjetodavna služba Program Predavanja Kaptol


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]