Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržnica Bjelovar
  • 23.12.2021. 11:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Česta promjena zakonske regulative utječe na male proizvođače, Bjelovar pokreće edukaciju

Mliječnu tržnicu obišla je nedavno veterinarska inspekcija koja je zabilježila manje nepravilnosti i nedostatke te proizvođačicama sira i vrhnja uručila prekršajne prijave. Reagirala je gradska uprava.

Foto: Branka Sobodić
  • 283
  • 50
  • 0

Tijekom 2021. godine, tvrtka Komunalac koja upravlja Gradskom tržnicom Bjelovar potpisala je 211 ugovora o zakupu prodajnih mjesta. Iz Komunalca tako poručuju kako je već sada za narednu godinu potpisano 200 ugovora, dok interes od strane ostalih proizvođača i prodavača itekako postoji. Ohrabrujući je podatak da čak 70 posto zakupaca na tržnici dolazi upravo s bjelovarsko - bilogorskog područja. 

Veliku podršku u ovoj priči pruža Grad Bjelovar, čije se vodstvo u prvom redu zalaže za edukaciju malih proizvođača, a ne novčano kažnjavanje. Naime, prije nekoliko dana, Mliječnu tržnicu obišla je veterinarska inspekcija koja je zabilježila manje nepravilnosti i nedostatke te proizvođačicama sira i vrhnja uručila prekršajne prijave. 

"Osim lokalnih proizvođača, na tržnici imamo i one iz okolnih mjesta, gradova i županija. Naš moto je kupnja hrvatskih, lokalnih i domaćih proizvoda i namirnica", poručuje Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika. Naglašava da svakako podržava redovne kontrole i izlazak nadležnih inspekcija na teren, no česta promjena zakonske regulative jako negativno utječe na male proizvođače, jer ih jednostavno ne mogu ili nemaju mogućnost pratiti.

Edukacija proizvođača u suradnji s inspekcijama 

Stoga će već početkom sljedeće godine u suradnji s nadležnim inspekcijama organizirati edukacije i predavanja, kako bi malim proizvođačima dali odgovore na sva važna pitanja.

Srećom, kaže, tijekom inspekcije su uočene manje nepravilnosti te je problem riješen u svega nekoliko dana, pa kumice svoje sireve i vrhnje sada mogu prodavati sasvim legalno.

"Kvaliteta i zdravstvena ispravnost hrane na bjelovarskoj je tržnici na visokoj razini. Iskreno govoreći, poljoprivreda u Hrvatskoj je sustavno uništavana posljednjih 30 godina, sustav poticaja nije bio dobar i imam osjećaj da se novac ponekad dijelio šakom i kapom na puste hektare, pri čemu se u obzir nije uzimao prinos", navodi dogradonačelnik. 

Bogata je ponuda na bjelovarskoj tržnici 

Poznato je da Grad Bjelovar posljednjih godina kontinuirano provodi sustav novčanih poticaja prema malim poljoprivrednim gospodarstvima, a isto tako sufinancira i zakup prodajnih mjesta na tržnici. Komunalac d.o.o. cijene zakupa nije povećavao još od 2001. godine, već upravo suprotno, u nekoliko navrata tvrtka se odlučila na smanjenje cijena. 

O susretu s veterinarskom inspekcijom, detaljnije nam je ispričala dugogodišnja proizvođačica svježeg i kuhanog sira te vrhnja, kojoj je prodaja na tržnici uz redovnu mjesečnu mirovinu dodatni izvor prihoda. 

"Nisam imala potvrdu o pregledu mlijeka, kao ni posebnu prostoriju za proizvodnju. To su ti nedostaci. Odmah sam uložila u opremu i namještaj. Sve zajedno stajalo me šest i pol tisuća kuna. Kako su nam rekli inspektori, kontrola će se provoditi svaka tri mjeseca", kaže Dragica Šćuric navodeći da im je najveći problem nedostatak kupaca, jer ljudi očito više vole otići u trgovački centar i tamo kupiti sve što im je potrebno.

"Mene još čeka odlazak kod suca za prekršaje. Imamo dvije krave, namjeravam proizvoditi i dalje, jer samo od mirovine ne mogu živjeti", iskrena je prodavačica.

Sir, povrće i božićna pšenica 

OPG Rajaković iz Predavca pokraj Bjelovara, na tržnici je prisutan posljednjih pet godina. Vlasnica ističe da je zadovoljna prodajom i potražnjom te da ima sreću prodati sve što njezina obitelj proizvede. 

"Od dokumentacije imamo sve potrebne papire, a najviše se radujemo našim redovnim kupcima. Imamo ukupno 20 krava i sve količine dobivenog mlijeka prerađujemo u sireve. Ovim poslom se bavimo mama, tata, brat i ja. S inspekcijom do sada nismo imali nikakvih problema", kaže nam.

Kvalitetno uzgojeno povrće kupci mogu pronaći i na štandu obitelji Magdić koja u redovnoj ponudi ima mrkvu, celer, luk, peršin, mladi luk, razne vrste salata i kupusnjača. 

Državni inspektorat pokrenuo akciju nadzora tržnica - izrečeno više od 40.000 kuna kazni

Proizvode u Stanićima pored Bjelovara i zadovoljni su plasmanom. "Ovim poslom se bavimo duže od 40 godina, tako da smo na neki način starosjedioci na tržnici. Tvrdim da su za ukusan i zdravi plod najvažniji sjeme i dobra zemlja koju srećom na našoj Bilogori imamo", naglašava vlasnica OPG-a Magdić

Kada u zimskom periodu ne prodaju cvijeće, majka i sin Hrestak iz Bjelovara bave se uzgojem božićne pšenice. Lijepa, bogata i raskošna pšenica u predblagdansko vrijeme uvijek privuče jako puno kupaca. 

Raskošna pšenica s OPg-a Hrestak

Na tržnici su svaki dan, sve do Badnjaka. Uzimaju sjemensku pšenicu i griju ju u plastenicima, kako bi na kraju bila što ljepša i privlačnija. Na tržištu su prisutni oko 20 godina, posao je započela njegova majka, a on nastavio. "Naravno, bez njezine pomoći, cjeloživotnog iskustva i savjeta ne bismo mogli i dalje imati tako kvalitetne proizvode. Cvijeće je za nas primarno, no blagdanskom periodu se veselimo upravo zbog božićne pšenice", kaže Delimir Hrestak, vlasnik OPG-a Hrestak iz Bjelovara.


Fotoprilog


Tagovi

Veterinarska inspekcija Grad Bjelovar Tržnica Proizvođači Edukacija


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]