Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 26.07.2022. 09:25
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Čeka nas nestašica gnojiva? Uz visoku cijenu plina, Petrokemiji se ne isplati pokrenuti pogon

Svi su proizvođači gnojiva u Europi stavljeni u poziciju da ne mogu uopće planirati poslovanje i Petrokemija se tome prilagodila, rekao je predsjednik Uprave Davor Žmegač za HRT.

Foto: Petrokemija d.d.
  • 2.640
  • 455
  • 0

Poslali smo signal Vladi. Bude li cijena plina preko 150 eura za MWh, nema ekonomske računice za pokretanje postrojenja za proizvodnju gnojiva, rekao je predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač za HRT.

"U tom slučaju, neće ga biti dovoljno za sjetvu, a zbog logističkih ograničenja to će biti teško napraviti i uvozom", naglasio je za ovu TV kuću dodajući da sve to povlači pitanje osiguranja mineralnih gnojiva i za proljeće te inflatornog pritiska na cijenu hrane i prehrambeni ciklus. 

Troškovi plina, podsjetio je, čine 63 posto njihova poslovanja, a ova domaća tvornica još je početkom godine optimizirala proizvodnju zbog niza poskupljenja i neizvjesnosti na tržištu.

"Svi su proizvođači gnojiva u Europi stavljeni u poziciju da ne mogu uopće planirati poslovanje i Petrokemija se tome prilagodila", izjavio je predsjednik Uprave otkrivajući da se spremaju za jesensku proizvodnju i određenu količinu moraju imati na raspolaganju. 

Kako piše HRT, država je za jesensku sjetvu osigurala 170 tisuća tona gnojiva, i to upravo od ovog domaćeg proizvođača. 

Da bi moglo doći do daljnjih poskupljenja pa i nestašice na tržištu, upozorio je i norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara. 

Yara: Postoji rizik od nestašice dušika i daljnjih skokova cijena

"Postoji jasan rizik od nestašice dušika i daljnjih skokova cijena ako se situacija s plinom u Europi pogorša",  naglasio je Svein Tore Holsether, predsjednik i glavni izvršni direktor. 


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Petrokemija Umjetno gnojivo Cijena plina Davor Žmegač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Kakve su šanse Agrarne stranke na političkoj sceni i parlamentarnim izborima?

653


Glasova: 238

Dobre su im šanse, hrvatski poljoprivrednici zaslužuju posebnu stranku. 36,4%

Glasova: 336

Šanse su im male. 51,5%

Glasova: 79

Ne zanima me, neću politiku u svoju butigu. 12,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]