Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje tla
  • 16.03.2023. 15:00

Čak 61 posto tla je degradirano

Novi alat Europske komisije pokazuje u kakvom je stanju tlo u cijeloj EU, a temelji se na 15 vrsta degradacije

Foto: Maja Celing Celić
  • 373
  • 58
  • 0

Zapanjujćih 61 posto tla u Europskoj uniji je degradirano, u "nezdravom" stanju (engl.  unhealthy state), pokazao je novi alat Opseravatorija za tlo EU-a (EUSO), koji je razvio i vodi Zajednički istraživački centar Europske komisije (JRC). Smatra se da ova brojka ne pokazuje stvaran opseg oštećenja, s obzirom na nedostatak podataka o mnogim drugim problemima degradacije, kao što je onečišćenje tla, stoji u priopćenju JRC.  

Ovaj je alat razvijen u sklopu prijedloga Europske komisije za zakon o zdravlju tla i dio je strategije EU za tlo za 2030. godinu. 

Trenutna vrijednost je u skladu s procijenjenom, odnosno time da je 60 do 70 posto njih u Europi degradirano, u "nezdravom" stanju.

Alat daje naznaku gdje bi se u EU-u mogla nalaziti degradirana tla

Čini se da su najčešći tipovi degradacije gubitak organskog ugljika u tlu (53%), gubitak bioraznolikosti tla (37%) i rizik od degradacije tresetišta (30%).

Većina njih je podložna ne samo jednoj nego više vrsta degradacije.

Kako funkcionira alat, provjerite putem ove poveznice

EUSO nadzorna ploča temelji se na skupu od 15 vrsta degradacije, koji pokrivaju devet tema: erozija, onečišćenje, hranjive tvari, gubitak organskog ugljika, gubitak bioraznolikosti, zbijanje, salinizacija, gubitak organskih tala i tzv. brtvljenje tla (kada se pokriva nepropusnim površinama ili nepropusnim materijalom).

Sve se ovo temelji na znanstvenim dokazima dostupnima do danas. No, u praksi ovi pokazatelji pokrivaju samo podskup procesa degradacije koji utječu na zemljišta, a što se želi poboljšati novim alatom čiji je cilj otkriti područja gdje se nalaze ona degradirana, nezdrava. 


Tagovi

Zdravlje tla Zakon Degradacija Onečišćenje Erozija JRC


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.