Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naleti vozila na divljač
  • 02.08.2020. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Čak 18 naleta vozila na divljač na virovitičkom području u srpnju

U posljednjem slučaju, teške je tjelesne ozljede zadobio 67-godišnji vozač mopeda u sudaru s košutom.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 175
  • 110
  • 0

Čak 18 naleta vozila na divljač, evidentirano je u srpnju na području Policijske uprave virovitičko-podravske. 

Posljednji u nizu, navodi policija, dogodio se 27. srpnja oko 23.00 sata. "67-godišnjak upravljao je vlastitim mopedom virovitičkih registarskih oznaka, noseći zaštitnu kacigu na glavi, krećući se dionicom DC-5, iz smjera Lončarica u smjeru Virovitice, kojom prilikom je iz šume sa sjeverne strane kolnika na kolnik istrčala divlja životinja košuta i udarila ga u lijevu stranu njegovog prsnog koša i lijevu bočnu stranu mopeda zbog čega su on i moped pali na kolnik, dok se divljač udaljila u nepoznatom smjeru", opisuju situaciju u kojoj je vozač zadobio teške tjelesne ozljede.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, upozorili su vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo u jutarnjim i noćnim satima na dionicama cesta nakon prometnih znakova upozorenja divljač na cesti. 

Podsjećamo, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. Samo u 2017. godini na području RH zabilježeno je 3.789, zbog čega je 2018. godine prvi put uvedena jedinstvena polica osiguranja od naleta divljači u cestovnom prometu.

Tada je između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza sklopljen ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. 

"Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje, pa se prilagođavaju novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima ali često i stradava u prometu.

Odlične vijesti za sve vozače! Novi Zakon o lovstvu donosi jedinstvenu policu osiguranja

Financijska šteta je velika i ovisi o ishodu pojedinačnih sudskih postupaka na razini RH, troškovima te iznosima kamata i sl., a nikada se na jednom mjestu nije mjerila ukupna šteta od naleta divljači. Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa te veliki broj naleta vozila na divljač, rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka društva su dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova.

To predstavlja problem za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje bi morale izvršavanje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, dok bi u međuvremenu snosile svu odgovornost za štetu", objasnili su iz Ministarstva poljoprivrede prije dvije godine razloge uvođenja police osiguranja. 


Tagovi

Divljač Naleti vozila na divljač Teške ozljede Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]