Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivači
  • 16.12.2018. 15:00

Bumbari oprašivači - u Izraelu ih koriste od 1991. godine

Bumbari su u Izraelu uvedeni u poljoprivredu 1991. godine i za samo nekoliko godina njihova proizvodnja doživjela je pravi procvat. Trenutno, 98% proizvođača rajčica u Izraelu, koristi bumbare za oprašivanja svojih biljaka.

Foto: Arhiva Biobee
  • 348
  • 76
  • 0

Jedan od glavnih razloga za niske prinose kod biljnih vrsta je nedovoljno oprašivanje biljaka. Ovo je posebno izraženo u voćarstvu i povrćarstvu. Niske temperature, kišovito vrijeme, manjak pčela, samo su neki od razloga. Ipak, rješenja za ovaj problem ima, a jedno od njih je u bumbarima (lat. Bombus terrestris). 

Usluge bumbara posebice se koriste u državama koje su, kada se gleda s aspekta suvremene poljoprivrede, nekoliko kopalja iznad ostalih država. Jedna od tih država svakako je i Izrael u kojoj se nalazi tvrtka "Biobee", druga u svijetu po proizvodnji bumbara. 

Samo 2% izraelskih uzgajivača rajčica ne koristi bumbare

Bumbari su u Izraelu uvedeni u poljoprivredu 1991. godine i za samo nekoliko godina njihova proizvodnja doživjela je pravi procvat. Trenutno, 98% proizvođača rajčica u Izraelu, koristi bumbare za oprašivanja svojih biljaka.

Bumbari se koriste u oprašivanju rajčica, paprika, patlidžana, jagoda, tikvica, borovnica, trešanja, avokada, badema, jabuka, krušaka. 

Bumbari rado oprašuju tikvice

Za veće površine, posebno voćnjake, u sadašnjim uvjetima i kad zbrojimo sve troškove proizvodnje, bumbari nisu isplativi jer previše koštaju. Naravno, tko ima novca, može si ih priuštiti, a u povrćarstvu, dovoljna je površina od 0.2 hektara plastenika ili staklenika, da bi se osjetili efekti njihovog oprašivanja. 

U Izraelu je to drugačije. Proizvođači imaju topliju klimu i mogu mijenjati kulture u plastenicima tako da se prosječnih 200 dolara troškova za kupovinu bumbara, na 0.2 hektara plastenika, sigurno isplati proizvođačima. Pri tome "Biobee" radi sve, od postavljanja košnica do iznošenja iz plastenika. Ova tvrtka oko 8% svog godišnjeg prihoda ulaže u istraživanja i razvoj. Ono što oduševljava je podatak da je "Biobee" kibuc, odnosno, zemljoradnička zadruga. To je jedan suvremeni holding u kojem je 81.5 % dionica u vlasništvu kibuca Sde Eliyahu u istoimenom mjestu, a preostalih 18.5 % su dionice "Tom Holdingsa". 

Ne smetaju im niske i visoke temperature, a povećavaju i prinos

Bumbari su pogodni za oprašivanje i u plastenicima i u otvorenom polju, ne smetaju im kiša, oblaci, hladnije vrijeme, vrućina. Opraše nekoliko desetina puta više cvjetova nego pčela. Počinju letjeti već na temperaturi od pet stupnjeva iznad nule, a mogu podnijeti i visoke temperature od 30°C i više. Jedan bumbar opraši dva do tri puta više cvjetova od pčele. Košnice se postavljaju na ili do jednog metra iznad zemlje.

Prema podacima izraelskih farmera bumbari im povećavaju prinos za 25 %. Svi plastenici u Izraelu, južno i zapadno od Mrtvog mora, za oprašivanje koriste bumbare. Interesantno je i to da su izraelski farmeri, nakon uvođenja bumbara, smanjili upotrebu kemijskih tretmana protiv kukaca i bolesti u plastenicima i staklenicima što pokazuje sljedeća tablica:

 

Štetnik

Broj tretmana u plastenicima s rajčicom prije i poslije uvođenja bumbara

 

 

Prije uvođenja

Poslije uvođenja

Bijela mušica (Whitefly)

 

(6-45)

(0-9)

Mineri lista (Leafminer)

 

(4-8)

(0-1)

Grinje (Spidermites)

 

(1-2)

(0-1)

Bolesti

 

(1-16)

(0-6)

Bumbari su razlog i što je smanjena upotreba hormona za poboljšanje oplodnje cvjetova.


Tagovi

Oprašivači Bumbari Izrael Biobee Kibuc Zemljoradnička zadruga Oprašivanje Prinosi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]