Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 08.06.2017. 15:00

Brzi internet stiže i u ruralna područja Hrvatske

Europska je komisija odobrila hrvatski plan za širokopojasnu mrežu nove generacije (NGN). Program vrijedan 101,4 milijuna eura, objavili su, u skladu je s pravilima EU o državnim potporama.

Foto: Bigstockphoto/monti livio
  • 1.612
  • 199
  • 0

Ruralna područja u Hrvatskoj uskoro će imati brži internetski pristup. Naime, Europska je komisija odobrila hrvatski plan za širokopojasnu mrežu nove generacije (NGN). Program vrijedan 101,4 milijuna eura, objavili su, u skladu je s pravilima EU o državnim potporama, navodi europa.eu.

"Hrvatska shema širokopojasnog pristupa omogućit će brži internet privatnim i poslovnim korisnicima koji ga trenutačno nemaju. To će Hrvatskoj pomoći da uspostavi infrastrukturu potrebnu za informatičko društvo i pridonese stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta u EU", izjavila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Trenutačno stanje na tržištu širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj je skupo i s malim brojem korisnika u odnosu na prosjek u EU. Plan ove sheme je značajno unaprijediti situaciju i pomoći Hrvatskoj da poveća pokrivenost širokopojasnom mrežom velike brzine i dosegne cilj koji je postavila Komisija u smislu jedinstvenog digitalnog tržišta. Cilj je programa pružiti brzine od 100 Mbit/s simetrično (tj. učitavanje i preuzimanje).

Upravljanje programom povjereno je javnom poduzeću Odašiljači i veze (OiV), a nova infrastruktura financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj te dijelom iz nacionalnih fondova. Mreža će ostati u javnom vlasništvu. Predviđeno trajanje programa je šest godina odnosno završit će 31. prosinca 2023.

Foto: Bigstockphoto/monti livio


Tagovi

Europska komisija Brži internet Širokopojasna mreža Ruralna područja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]