Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 24.12.2019. 12:00

Božić bez bacanja hrane kroz pet praktičnih savjeta

Kako smanjiti bacanje hrane, ujedno i novca kroz pet praktičnih savjeta donosi Centar za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP). 

Foto: Depositphoto/Nalga
  • 472
  • 149
  • 0

Kako smanjiti bacanje hrane, ujedno i novca kroz pet praktičnih savjeta donosi Centar za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP). 

Planirajte obroke

Glavni razlog za 43% slučaja kada bacamo hranu jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ako ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Evo nekoliko savjeta o tome kako planirati tjedni jelovnik i obroke, te kako sastaviti popis za kupovinu.

Kupujte promišljeno

Ne kupujte na prazan želudac Nemojte ići kupovati hranu ukoliko ste gladni, jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupovinu. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“ Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum "upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane.

Probajte 'zeleni' Božić: smanjite bacanje hrane, izbacite plastiku i darujte domaći proizvod

Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Mudro spremajte hranu

Velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Iskoristite ostatke hrane 

Uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere – počevši od nule – ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok.

Donirajte

U vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja prikuplja hranu za osobe u potrebi. Učinite dobro djelo!

"Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane" projekt je koji ima za cilj popuniti prazninu niske osviještenosti i slabe obrazovne baze globalne međusobne povezanosti otpada s hranom, te će podići svijest ciljnih skupina o globalnoj međuovisnosti i pitanjima okoliša i društvenog razvoja, te promicati vještine izbjegavanja otpada hrane i promijenjene obrasce potrošnje u kućanstvima okrenuti doprinos smanjenju okolišnog i društvenog tereta na globalnoj razini", zaključuje ispred CEIP-a Tanja Popović Filipović

Projekt sufinanciraju Europska komisija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Tagovi

CEIP Božić bez bacanja hrane Hrana Bacanje hrane


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]