Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokirani poljoprivrednici
  • 14.01.2015. 17:30

Blokirani traže poništavanje Ovršnog zakona!

Poljoprivrednici i obrtnici su zapravo jedini sloj društva koji nema nikakvo pravo na zaštitu dohotka. Svi ostali korisnici prava na prihode osobnog dohotka zaštićeni su u dvije trećine svojeg dohotka.

Foto: depositphotos.com
  • 1.276
  • 850
  • 0

Udruga Blokirani traži da Ustavni sud zabrani daljnju primjenu navedenih odredaba Ovršnog zakona, a kako one čine bitnu srž zakona, da cijeli zakon odmah stave izvan snage s izričitom zabranom daljnjeg postupanja po njemu i donošenja rješenja po istom.

Preko noći su poljoprivrednici, članovi udruge ostali bez čitavih imanja, dužni su, a puta iz duga nema. Kredite su dizali na nagovor institucija, misleći da će tako osigurati egzistenciju sebi i svojoj obitelji, ali i podići domaću proizvodnju na novu razinu. Od svega toga, ostale su samo prazne štale.

Račun posebnih namjena - zaštita prihoda?

Poljoprivrednici i obrtnici su zapravo jedini sloj društva koji nema nikakve elemente zaštite po ovom pitanju. Svi ostali korisnici prava na prihode osobnog dohotka zaštićeni su u dvije trećine svojeg dohotka.

Sukladno članku 8. Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 24. srpnja 2010. godine (NN br. 92/10) te sukladno članku 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 04. studenog 2011. godine (NN br. 124/11), propisano je da sredstva potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju ne mogu biti predmet ovrhe.

Na temelju tog propisa, a u skladu s Pravilnikom o postupanju s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe, donesenim od strane ministra financija (NN br. 148/10, NN br. 31/11) korisnici državnih potpora u poljoprivredi čiji je žiroračun bio blokiran, otvarali su posebne račune na koje se vršila isplata državnih potpora.

Sukladno Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 31. listopada 2012. godine (NN br. 120/12) koji je stupio na snagu 08. studenog 2012. godine, odredba o izuzeću više ne postoji te se isplata potpore izvršava sukladno članku 63. stavku 1. tog Zakona koji glasi: Isplata potpora obavlja se isključivo na žiroračun korisnika.

Na temelju ove odredbe isplata potpora korisnicima ne može se više vršiti na račun posebnih namjena.

Poništiti Rješenja o ovrsi!

Traže i da se trenutno ponište i sva Rješenja o ovrsi koja su donešena na temelju svih dosadašnjih Ovršnih zakona, budući da se oni u svojoj suštini nisu razlikovali jedan od drugog, odnosno da su sve njihove bitne odredbe koje se tiču poštovanja prava na nepovredivost doma, dostojanstvo osobe i prava na žalbu bile u suprotnosti s Ustavom RH, te smatraju da provedbu takvih rješenja treba zaustaviti.

Traži se ocjena ustavnosti Ovršnog zakona!

Naime, tri dana pred Božić iz Ustavnog suda na adresu udruge Blokirani stigao je dopis kojim Ustavni sud traži da se očituju vezano uz Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (09/2014.) u kontekstu njihovog Prijedloga za pokretanja postupka ocjene ustavnosti OZ sa Ustavom RH iz svibnja, 2014.

Udruga Blokirani daje odgovor na upit iz Ustavnog suda RH i pritom ostaju pri podnesenom prijedlogu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti s Ustavom Ovršnog zakona RH. Podsjećaju i da su u međuvremenu Ustavnom sudu RH dostavili dvije požurnice i zamolili za žurnost.

  • Četvrtina građana Hrvatske (320.000 ljudi; svaki 4. radno aktivni stanovnik Hrvatske i uzdržavani članovi obitelji) blokirano je već 4. godinu;
  • Svaki deveti građanin Hrvatske je socijalno isključen;
  • Blokirani već četiri godine trpe oštru diskriminaciju;
  • Polako, ali sigurno tonu u apsolutno siromaštvo kao posljedicu blokade svih računa kod svih banaka, odnosno drakonsku posljedicu legaliziranog kamatarenja;
  • Ukupan iznos duga hrvatskih građana raste za cca milijardu kuna na mjesec,
  • BDP tone već 12 kvartala uzastopno, broj zauvijek ugašenih radnih mjesta i nezaposlenih raste, broj siromašnih i prezaduženih raste, a Vlada ne nudi adekvatne socijalne mehanizme zaštite ugroženih i diskriminiranih te uporno ignorira Ustav RH ;
  • Ukupan iznos duga blokiranih obitelji je svakim danom sve veći, a ne sve manji;
  • Dug građana raste kroz legalizirano kamatarenje i prijeti da kroz mjesec, dva preraste ukupan iznos duga hrvatske privrede, označi tako kraj tržišne ekonomije u Hrvatskoj i naruši stabilnost Hrvatske države);
  • A sve navedeno kao direktna posljedica lošeg (i po njihovoj ocjeni neustavnog OZ-a) kao i pripadajućih mu propisa, podzakonskih akata i zakona koji su usvojeni na korist manjine, a na štetu većine.
Podsjećaju, Ustavnom sudu podnijeli su 28. svibnja, 2014. Ispravljeni prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti s Ustavom više članaka Ovršnog zakona (NN, br.112/12.,i 25/13., u daljnjem tekstu OZ).

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ovrha Udruga Blokirani Udruga Život Rješenja o ovrsi Ovršni zakon Račun posebnih namjena Žiroračun Isplata potpora Ustavnost OZ BDP Ocjena ustavnosti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?