Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 12.03.2009.

Blitva i salata jeftinije nego lani

Cijene na zelenim tržnicama u Zadru

  • 1.867
  • 93
  • 0

Globalna recesija nije se još osjetila na zadarskim zelenim tržnicama na otvorenome, na kojima se cijene povrća i voća, kako tvrde prodavači, uglavnom nisu mijenjale u odnosu prema prošloj godini. Štoviše, prodavačica Anka Marinović, čija obitelj najveći dio “verdure” proizvodi na gospodarstvu u Šopotu pokraj Benkovca, kazala nam je da su salata i blitva jeftinije nego prošle zime.

- Sjećam se da smo tada blitvu i salatu prodavali po 25 kuna kilogram, dok ih sada prodajemo po 20 kuna. I baš za tih pet-sedam kuna salata je u nas na pijaci jeftinija nego u trgovačkim centrima - istaknula je Anka Marinović i dodala da zbog dulje i hladnije zime svi proizvođači imaju veće troškove grijanja svojih plastenika i staklenika.

Da nisu mijenjali cijene voća i povrća, potvrdio nam je i Ivan Perović, čija majka Anka prodaje artikle na susjednome štandu. Perović je to obrazložio premalom maržom u odnosu na veleprodajne cijene te robe.

- Mi prodavači na tržnicama, a vjerojatno je tako i drugima, s problemima koje je donijela recesija, poput nelikvidnosti, susrećemo se odavno - kazao je Ivan Perović, a njegova majka dodala je da se na skupoću najviše žale oni koji imaju novca i to zato što, kako tvrdi, u novcu ne mogu uživati koliko žele, dok sirotinja šuti i kupuje.

O cijenama voća i povrća u uvjetima recesije pokušali smo doznati i mišljenje zadarskih kupaca, ali većina njih jučer nije bila raspoložena za razgovor. Tek nam je Lana Kulišić, koja je u kupnju pošla sa suprugom, rekla kako promjene nije primijetila ni na tržnici ni u centrima.

- Ipak, čini mi se da su skuplji blitva, špinat i neke vrste voća - dodala je Lana Kulišić.

Autor: Goran Šimunov


Izvori

Večernji list