Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 26.11.2018. 10:30

Bioplinsko postrojenje Hrastin primjer uspješnog projekta i suradnje s lokalnim poljoprivrednicima

Hrvatska, kao i cijela Europa, mora se osloniti na energetsku neovisnost, ekološku proizvodnju energije i obnovljive izvore energije, a ovo je kvalitetan primjer kako se to može napraviti, rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Foto: OBŽ
  • 919
  • 92
  • 0

"Bioplinsko postrojenje Hrastin" prošle je godine izgradila tvrtka MICO d.o.o. iz Osijeka za samo 6-7 mjeseci, a ukupna vrijednost investicije je 12 milijuna kuna, od čega su 28 posto vlastita sredstva vlasnika tvrtke, dok je ostatak namiren iz komercijalnih kredita. U postrojenju se proizvodi bioplin koji se koristi za daljnju proizvodnju električne i toplinske energije te digestat koji služi kao organsko gnojivo na poljoprivrednim površinama. Konkretno, instalirana električna snaga iznosi 355 kW, toplinska snaga 402 kWh, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 2.500.000 kWh te oko 2.950.000 kWh toplinske energije.

Prošloga tjedna su se na prostoru nove elektrane na bioplin okupili investitori, poslovni partneri, nositelji projekta i izvođači radova, a potporu projektu dali su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, načelnik Općine Vladislavci Marjan Tomas te saborski zastupnik Robert Jankovics u cilju upoznavanja javnosti s ovim primjerom uporabe obnovljivih izvora u ruralnom području te poticanja suradnje znanstvenih institucija, lokalne uprave i privatnih poduzetnika.

vf
Bioplinsko postrojenje Hrastin

Potrebno pojednostaviti procedure za ishođenje dozvola

"Ovo je odličan primjer povezivanja poduzetništva, ekologije i znanosti, primjer dobre prakse te projekata kakvih ćemo u budućnosti vidjeti sve više. U tom cilju trebamo još poraditi na pojednostavljenju procedura koje su sada komplicirane za ishođenje dozvola i ostale faze projekta. Slavonija ima velike potencijale za ovakve projekte i zato dajemo podršku ovim mladim ljudima koji su se odlučili na takav poduhvat i uspjeli ga realizirati. Uostalom, Hrvatska, kao i cijela Europa, mora se osloniti na energetsku neovisnost, ekološku proizvodnju energije i obnovljive izvore energije, a ovo je kvalitetan primjer kako se to može napraviti", rekao je župan Ivan Anušić.

Posjet "Bioplinskom postrojenju Hrastin" organiziran je u okviru provedbe projekta "Obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti u funkciji ruralnog razvoja - RURES" sufinanciranog u okviru Interreg V/A Hungary-Croatia Co-operation programme, čiji je nositelj Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, a projektni partneri Centar za ekonomiju i regionalne studije Mađarske akademije znanosti i umjetnosti (Pečuh, Mađarska) i Sveučilište u Kaposvaru (Kaposvar, Mađarska).

dv
 Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić daje punu potporu ovakvim projektima

Suradnja s lokalnim poljoprivrednicima

Kao sirovina u postrojenju koristi se biorazgradivi otpad iz poljoprivrednih kultura (trenutno najviše pljeva) te organski ostaci i otpad biljnog i životinjskog podrijetla.

Na predstavljanju projekta rečeno je i kako "Bioplinsko postrojenje Hrastin" ima veliko značenje za lokalnu zajednicu. Naime, opskrba sirovinama osigurana u suradnji s lokalnim poljoprivrednicima, lokalne tvrtke surađuju u održavanju pogona i nabavi potrošnog materijala, otvorena su tri nova radna mjesta, a postoji visok udio domaće komponente u građevinsko-obrtničkim radovima, elektroinstalacijskim i strojarskim radovima u izgradnji i održavanju postrojenja.

Kao sirovina u postrojenju koristi se biorazgradivi otpad iz poljoprivrednih kultura (trenutno najviše pljeva) te organski ostaci i otpad biljnog i životinjskog podrijetla (svinjska i goveđe gnojevka, kokošji gnoj, kukuruzna silaža i ostala biomasa), za što je tvrtka zaključila ugovore s lokalnim gospodarskim subjektima.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Bioplinsko postrojenje Hrastin Bioplin Ivan Anušić MICO d.o.o.


Partner