Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonija 2030.
  • 12.12.2021. 15:00

Biološka zaštitna sredstva neće biti 100 posto učinkovita, poljoprivrednicima treba pomoći

Kako će izgledati Slavonija na koncu ovog desetljeća? Odgovore tražimo od onih koji nose važan dio njenog identiteta i ekonomije – proizvođača hrane, te vodećih domaćih stručnjaka.

Foto: Vesna Mijat
  • 409
  • 120
  • 0

Na pragu smo novog programskog razdoblja Zajedničke poljoprivredne politike EU. Što nas na tom putu čeka s aspekta boljih poljoprivrednih praksi, održivosti proizvodnje i ispunjenja klimatskih ciljeva, saznajemo od vodećih domaćih stručnjaka.

Prof.dr.sc. Jasminka Igrc Barčić, predsjednica Hrvatskog društva biljne zaštite podsjeća da Europska unija želi drastično smanjiti uporabu pesticida i da će biološka proizvodnja biti puno skuplja u odnosu na klasičnu proizvodnju.

"Moramo educirati poljoprivrednike da štite svoje kulture na novi način, a ne kao do sada kada je bilo potrebno znati samo dozu i koncentraciju sredstva za zaštitu. Kod novih, sofisticiranih metoda, stopostotnu zaštitu će biti vrlo teško postići“, kaže Igrc Barčić.

Hrvatska mora zaštititi poljoprivredne kulture od bolesti, štetnika i korova do one razine koja je rentabilna za našu proizvodnju, tvrdi profesorica i kaže da se nova ekološki prihvatljiva sredstva i formule primjenjuju na sasvim drugačiji način, u vrlo malim dozama. Nekada smo koristili 300 kila zaštitnih sredstava na hektar, danas koristimo 2 grama na hektar, kaže ona.

"Nova sredstva i tehnologiju biljne zaštite proizvođači moraju moći sebi priuštiti, naučiti kako ih koristiti te dobiti prinose koji će osigurati rentabilnu proizvodnju i egzistenciju. Za to im treba pomoć struke, zakonodavstva te svih institucija, inače sami neće moći“, zaključila je profesorica Igrc Barčić.

Pogledajte video:

 

Više o plasmanu poljoprivrednih proizvoda i drugim temama, doznat ćemo na konferenciji "Slavonija 2030. iz perspektive poljoprivrednika“ koja je dio serijala događaja Europske komisije o budućnosti Europe.

Prijenos događaja možete pratiti 16. prosinca 2021. uživo putem interneta od 10:30 na YouTube kanalu i društvenim mrežama Agrokluba.

Online konferenciju “Slavonija 2030 iz perspektive proizvođača hrane” organiziraju Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Agroklub, informacijski sustav u poljoprivredi uz pokroviteljstvo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Događaj sponzoriraju tvrtke Petrokemija d.d. iz Kutine te Jerković d.o.o. iz Koške.


Tagovi

Hrvatsko društvo biljne zaštite Jasminka Igrc Barčić Slavonija 2030 Conference on the Future of Europe Budućnost pesticida Biološka sredstva biljne zaštite


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Slavonija 2030

31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@agroklub.hr web: https://www.agroklub.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.